Последвай ни във Facebook, за да си винаги в крак с новите ни публикации!

ЗАТВОРИ [X]

Липсва ти силиций? Приемай диатомит.

Диатомитът (диатомичната пръст) за хранителни цели представлява натурална субстанция с органичен произход, която се състои от черупки на фитопланктон (микроскопични едноклетъчни организми, диатомеи) на възраст няколко милиона години. Тази субстанция носи много здравни ползи за хората, растенията и животните, а също така се използва в домакинството, като безопаснен, натурален и нетоксичен инсектицид. 

Хранителен клас диатомична пръст се добива от изключително чисти находища, а съдържащите се в нея диатомеи се отличават с регулярна цилиндрична форма на черупките, голяма твърдост и ниска чупливост. Освен това стените на цилиндрите са "осеяни" с многобройни миниатюрни дупчици, което допринася за по-съвършеното абсорбиране на течностите (когато се приема диатомит, трябва да се приемат и достатъчно течности). 


Диатомичната пръст с високо качество представлява 89-95% силициев диоксид в аморфна форма, което я прави безопасна за консумация от хора и животни, за използване като противослепващ агент, както и в производството на лекарства. Другата, кристална форма на силиция, не е подходяща за приемане от хора и животни. Диатомичната пръст изсушава и нарушава екзоскелетите на насекомите и паразитите - по растенията, в различни домашни и стопански помещения.

Част от съдържащия се в диатомита силициев диоксид се метаболизира в храносмилателния тракт, при което се освобождава биологично активната силициева киселина. А тя е от ключово значение за здравословното състояние на организма. 
ДИАТОМИТ (АМОРФНА ФОРМА) - ПОЛЗИ ЗА ХОРАТА


1. Паразити. 


Много човешки болести са предизвикани от паразити. Диатомитът спомага елиминирането на паразитите чрез подобряване на перисталтиката и очистителните функции на червата. С отрицателния си заряд привлича и заключва в своята структура микроскопичните патогени (заредени положително) и ги отстранява от организма. Ако подозираш, че имаш паразити, препоръчително е допълнително да приемаш храносмилателни ензими. Те спомагат разпада на мъртвите организми, а освен това храносмилателните ензими (особено протеазата) помагат за разграждането на клетъчните мембрани на вирусите, които могат да бъдат пренасяни от паразитите. 


Диатомичната пръст може да се приема заедно с други противопаразитни средства. 


2. Детоксикация на организма и очистване на стомашно-чревния тракт. Еднократна доза диатомит съдържа милиони отрицателно заредени черупки на диатомеи, които привличат положително заредените: 


- бактерии 
- гъби 
- плесени 
- амеби (протозоа) 
- вируси 
- ендотоксини 
- пестициди 
- остатъци от лекарства 
- бактерии Е.Коли 
- тежки метали Тези положително заредени частици "се връзват" в цилиндричната структура на черупките и напускат храносмилателния тракт с изпражненията. Установено е също, че диатомичната пръст абсорбира метил-живачните съединения (CH2Hg)+. Живакът се освобождава от зъбната амалгама, а после в дебелото черво образува метил-живачни съединения. Наблюдава се и абсорбация на белтъкоподобни токсини, образуващи се в резултат на стомашно-чревни отравяния. Допълнително, цилиндричните черупки, бъдейки много твърди и с остри ръбчета, деликатно остъргват червата, без да нараняват стените и лигавиците. 


Детоксикацията засилва имунната система, която защитава организма от всякакви патогенни организми. От друга страна, с примането на диатомит в продължение на няколко месеца червата се изчистват и значително се подобрява усвояването на хранителни съставки от храната, което носи много ползи за здравето. По време на детоксикация е възможно да се появят нежелани симптоми, като: умора, проблеми с концентрацията, главоболие, хормонални смущения, отоци, раздразнение на червата, запек, кожни изменения и др. Тези симптоми преминават естествено, заедно с изчистването на отровите от организма. Диатомичната пръст не убива съществуващите в червата полезни бактерии.  3. Източник на ортосилициева киселина. В стомаха силициевият диоксит се променя в биологично активната ортосилициева киселина. Тя има много лековити ефекти: - Подобряване на състоянието на кожата, косата и ноктите - благодарение на увеличеното съдържание на силиций.- Подсилване на съединителните тъкани - намалява се риска от травми, ускорява се заздравяването на рани и счупвания, благодарение на стимулираното производство на колаген и еластин. Това не само предотвратява образуването на бръчки, но подобрява и състоянието на съединителната тъкан, изграждаща хрущялите, сухожилията, ставните връзки и сърдечно-съдовата система.


- Предпазване от и лекуване на остеопороза. Биофизиците Louis Kervan i Dr. Richard Barmakian посочват в своите изследвания, че при формирането и обновяването на костите силицият има по-голяма роля, отколкото калцият. Костите се възстановяват по-бързo дори при ниско ниво на калция, стига силицият да е в изобилие. 

- Регулиране на кръвното налягане - благодарение на подобряването на кохезията, еластичността и проходимостта на кръвоносните съдове. 


- Допълнително са наблюдавани следните ефекти от приемa на силиций: 
 • намалена чупливост и усилване на косата и ноктите 
 • подобряване на блясъка на косата и ноктите 
 • намалени ставни болки и болки в гърба 
 • подобрена виталност 
 • устойчивост на организма и подобрено самочувствие 
 • намаляване на кожни проблеми, включително обриви и псориазис 
 • подобрение на артритни състояния (ревматоидално възпаление на ставите; псориазисна артропатия) 
 • по-бързо заздравяване на рани (язви на краката) 
 • по-бързо и по-добро заздравяване на костни счупвания 
 • намаляване на коефициента на заразяване при възпаление на горните дихателни пътища 
 • намаляване на алергии 
 • намаляване на сенна хрема, хранителни алергии 
 • преодоляване на запек 
 • преодоляване на безсъние 
 • подобрена сексуална потeнтност 
 • превенция на болестта на Алцхаймер ПРИЕМ НА ДИАТОМИТ Приемът на диатомит започва с доза, равняваща се на една чаена лъжичка (3 гр) дневно (може дори 1/2 за особено внимателните) в чаша вода. Постепенно се достига дневна доза от 1 супена лъжица с връх (5 гр) или 2 плоски супени лъжици. 


Темпото на увеличаване на дневната порция диатомична пръст и крайната доза зависят от индивидуалните предпочитания и здравословно състояние. Обикновено това отнема от една до няколко седмици. В началото трябва да се наблюдава влиянието на диатомита върху самочувствието и състоянието на организма. Ако темпото е прекалено бързо или дозата е прекалено висока, е възможно да се проявят грипоподобни симптоми. Това означава, че детоксикацията настъпва прекалено бързо и дозата трябва да се намали до 1/2 чаена лъжичка. След отминаване на симптомите може да се възобнови процеса на увеличаване на дозата. Лечението продължава няколко месеца. Много хора, установявайки благоприятното влияние на диатомичната пръст, я включват като задължителен и постоянен елемент в тяхната диета. При приема на диатомит трябва да се изпиват поне 2 литра вода дневно. Водата спомага процеса на очистване и детоксикация, измива отвътре. 
Някои хора имат навика да изпиват чаша вода точно преди лягане вечер или веднага след събуждане, преди закуска. Ако с тази чаша вода се приема диатомита, неговото действие ще бъде много ефективно, защото стомашно-чревния тракт не е натоварен с храна и абсорбирането на токсините е по-ефективно. 


Диатомичната пръст може да се приема също със сок, мляко, овесени ядки или в друга комбинация по избор, но винаги в комбинация с течност или влажна храна, която да навлажни праха. За деца: Максималната дневна доза е от 1/2 до 1 плоска чаена лъжичка. Първоначалната доза може да бъде между 1/2 и 1 плоска кафена лъжичка, при наблюдаване на ефекта от приема. Да не се дава на новородени! ИЗТОЧНИЦИ НА СИЛИЦИЙ Най-важният критерий при избора на силициева добавка е безопасността за здравето на източника и биодостъпността на силиция в добавката. Биодостъпността определя скоростта и степента на абсорбиране на лековитата субстанция в препарата. Синтезираните по химически път съединения на силиция съдържат силициево-карбонови връзки, които не съществуват в природата и могат да бъдат много токсични. Извлеци от някои билки имат високо съдържание на силикати, но съдържанието на силиций в тях може значително да се различава, понеже те не са стандартизирани. Увеличаването на количеството силиций в организма може да се постигне чрез консумиране на:


- растения, съдържащи силиций 

- извлеци от растения, съдържащи силиций 

- черупки на диатомеи 

- диатомична пръст

- добавки, като стабилизирана ортосилицева киселинаДиатомит Перма Гард с хранително качество.

100 komentarze:

 1. Аз използвам такъв диатомит за пиене. Откакто го давам на децата и сама го приемам (около 1 година) косите, ноктите и кожата ни станаха прекрасни. Дъщеря ми има страхотна руса коса и сега така и блести - като златна. Потвърждавам, че е много ефективен. Имам си и куче - как да му подавам диатомит?

  ОтговорИзтриване
 2. Здравейте Анна, малко закъснях с отговора на Вашия въпрос, но реших първо да напиша статия по въпроса, за да мога да Ви предам по-широка информация. За подаване на диатомит на животни можете да прочетете тук:
  http://zdravnaakademia.blogspot.com/2014/12/perma-guard.html
  Ако имате допълнителни въпроси, с удоволствие ще се опитам да отговоря.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. - Малки кученца – от ½ до 1 чаена лъжичка

   - Кучета с тегло под 16 кг – 1 чаена лъжичка

   - Кучета с тегло между 16 и 45 кг – 1 супена лъжица

   - Кучета с тегло над 45 кг – 2 супени лъжици

   Изтриване
 3. Здравейте,
  до колко можем да бъдем убедени в съдържанието на прахът? Ако всичко, с което успяват да ни наблъскат видно или не, е пълно с менделеевата таблица, каква е сигурността, че това не е същото, вземайки предвид държавата, от която идва?

  ОтговорИзтриване
 4. Здравна Академия31 декември 2014 г., 11:09

  Здравейте Мария, напълно разбираме Вашите съмнения. Действително в днешно време почти всичко е "натурално" химическо :-).
  Но диатомитната пръст Перма Гуард е 100% натурален продукт, добиван без абсолютно никакво химическо третиране. Единствената обработка на която подлежи, преди да стигне от залежите до крайния потребител, е механично смилане (за да добие формата на прах, който е по-лесен за консумация и употреба).
  В държавата, от която идва, има доста заслужаващи внимание натурални и полезни продукти, въпреки лошата и репутация :-).
  Обещаваме в рамките на 3 дни на блога да качим официални документи за диатомита на Перма Гуард:
  1. Физико-химичен анализ на продукта.
  2. Декларация на управителния съвет на Перма Гуард относно начина на добиване и обработка на диатомита преди пускане на пазара.
  3. Лист за безопасност.

  В Щатите, според ФДА, от 600 залежи на диатомит само 4 са с хранително качество. Залежите, от които се добива диатомита на Перма Гуард са сред тях.
  Перма Гуард е компания, която над 40 години се занимава с добиването и популяризирането на диатомита в Щатите и света.
  За нас тези информации са достатъчно убедителни. От друга страна нашата цел не е да Ви убеждаваме да сте на нашето мнение - ние предоставяме достоверна информация, а решението за ползване или не на даден продукт винаги е индивидуално.
  Тук можем само да добавим, че ние (4-ма възрастни, 2 деца и 2 кучета:-) консумираме диатомит вече 2 години и всички ефекти, които забелязваме са положителни.

  Весела Нова Година на Вас и Вашите близки желае екипа на Здравна Академия!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Здравейте отново и Честита Нова година!
   Благодаря Ви много, за изчерпателният отговор. Може би малко по-агресивно изглежда коментарът, който съм написала, но виждам, че въпреки това сте ме разбрали правилно:). Той е продиктуван в следствие на това, че съвсем случайно попаднах тук, освен това работя в аптека, и никой от колегите ми не беше чувал за "диатомит", като хранителна добавка. Потърсих и в интернет и всъщност не видях никоя, от най-известните, дори американски, марки да предлагат тази добавка и това още повече пося съмнения у мен. В днешно време, хората сме доста обезверени, що се касае до всичко, което се произвежда и търсим „под вола теле”. Бихте ли ми казали, ако не е проблем разбира се, по какъв начин забелязвате и усещате разликата, след като приемате Диатомит? Още веднъж – благодаря, пожелавам на Вас и Вашето семейство успех и здраве през предстоящата година.

   Изтриване
 5. Здравна Академия2 януари 2015 г., 8:45

  Много Ви благодарим за хубавите пожелания и вярваме, че ще се сбъднат. От известно време и ние изгубихме вяра в цялото това производство на какви ли не неща, предназначени за широкия пазар и служещи основно за трупане на необятни богатства на малцината хора, притежаващи най-големите концерни в хранителната, фармацевтичната и козметичната индустрия. Доста сериозни мерки приложихме срещу тях, за да си осигурим по-здравословен начин на живот. Сериозно ограничихме присъствието на техните продукти в нашия дом. Дадохме си сметка, че Майката Природа се е погрижила за нашето право да бъдем здрави и само трябва да се огледаме внимателно, за да разберем кои нейни дарове да приемем от Нея. За щастие, има много хора по света, които имат знания и предоставят своя опит от научно-изследователската си дейност и практика. Диатомитът е едно от първите неща, които решихме да изпробваме. Той ни поведе по пътя на преодоляване на натрупаните недостизи в нашите организми. Недостигът е идеална предпоставка за появата на всякакви патогени в нашите тела, а оттам пътят към най-различни страдания и заболявания става прав, широк и сигурен.
  Когато започнахме да приемаме диатомит, се погрижихме и за няколко други неща като:
  - обоснование на целесъобразността на приема на по-високи дози калций,
  - обоснование на целесъобразността на консумация на големи количества белтъци (месо, мляко и млечни продукти),
  - кои други елементи (освен силиция) могат да ни липсват - като резултат от масово приетия в нашата култура начин на хранене,
  - какво е това, което ще помогне на силиция да се усвоява успешно в нашите тела и ще доведе до синергичния ефект между субстанциите.
  В нашия блог сме поместили статии, които ни помогнаха да стигнем до важните за нас информации. Това не е никакво указание, само споделяне, но ние спазваме режим относно приема на силиций, магнезий, бор, витамин Ц, вода. Не е трудно, не е скъпо, не е прекалено ангажиращо, а всички се чувстваме по-добре. За да бъде докрай честно, трябва да се добави, че този режим важи главно за по-възрастната част от нашата група, децата са предимно на вода, диатомит, витамин Ц (последното не го спазваме съвсем стриктно). И, разбира се, освен това ги храним - здравословно.
  Сега ще изредим положителните резултати от приема на диатомт, които лично изпитахме:
  1.) Дете на 8 години (след 12 месечен прием на диатомит, 1 път на ден, по една чаена лъжичка в 200мл вода, сутрин, веднага след ставане, на гладно):
  - имаше тънки, нагънати нокътчета на краката от раждане, сега– ноктите са равни, твърди, гладки.
  - косата стана блестяща, гладка.
  - зъбките жълтееха и се получаваха малки кариеси от време на време, сега – бели, блестящи зъби и нула кариеси от половин година насам. Имаше на 3 шестици зачатъци на кариес (промяна на цвета в браздата), които зъболекарката беше готова да пломбира, но се въздържахме (преди няколко месеца), за да помогнем оздравителния процес направихме домашна паста за зъби с минерали и изхвърлихме купешката. В момента зъбките са перфектни.
  - детето започна хубаво да расте, догони своите връстници ( предполагаме, че костите и целият организъм са получили добър градивен материал).
  - изчезнаха признаците на лека хиперактивност, вниманието и концентрацията (толкова нужни в училище) значително се подобриха.

  2.) Дете на 10 години (след 12 месечен прием на диатомит, 1 път на ден, по една чаена лъжичка в 200мл вода, непосредствено след ставане, на гладно):
  - Косата на главата се сгъсти до неузнаваемост, блести прекрасно (по рано беше матова и често се електризираше)
  - Кожата - перфектно навлажнена, гладка, матова, без никакви сърбежи (за разликата отпреди).
  - Зъбите – здрави, прекрасно бели (имаха тенденцията да жълтеят и да образуват кариеси)
  - Ноктите – престана да ги гризе (гризенето на ноктите е признак за липса на силиций), станаха гладки, здрави, блестящи.
  - Порасна и се сдоби със стройна фигура.

  Коментарът продължава....

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Здравейте, от един месец аз, мъжът ми и детето пием диатомична пръст. Малката обаче има сериозни проблеми със зъбките. Надявахме се да е само на млечните, но вече има и кариеси на постоянни зъби ( на 8 години е). Бихте ли ми казали рржептата за домашна паста за зъби. Благодаря предварително!

   Изтриване
  2. Здравейте.
   Наистина много съжалявам, че оставих Вашия въпрос без отговор толкова дълго време и се извинявам за това.
   Рецептата за домашна паста за зъби ще намерите в нашия блог тук:
   https://zdravnaakademia.blogspot.com/2014/10/blog-post_21.html
   Количествата и пропорциите на съставките в тази рецепта са ориентировъчни и Вие можете да ги променяте според Вашите предпочитания: повече или по-малко ксилитол, различни комбинации на етеричните масла, различни количества на другите съставки. Винаги ще бъде по-добре от купешката паста за зъби.
   Според Надежда Симеонова (руска лекарка, която се насочила към натуралната медицина) проблемите, свързани с кариес, произхождат от присъствието в устата на микроскопичните парази – трихомони. Противно на съществуващото мнение, че тези паразити могат да засегнат само половите органи, те имат няколко форми и в зависимост от формата си се развиват в половите органи, в кръвта, в устната кухина. Ние ползваме една комбинация от билки, като ги приемаме всеки месец, около пълнолуние, в продължение на няколко дена. Мисля, че тези билки са добри за лечение и профилактика, когато става въпрос за трихомони и някои други паразити. В комбинация с диатомичната пръст става още по-добре.
   Смесват се равни количества от следните билки: кора от дъб, кора от зърнастец, вратига, пелин. В продължение на 5-6 дни около пълнолуние:
   Вечер се залива с 200 мл вряла вода една чаена лъжичка от билките (за един човек), а сутрин, след прецеждане, се изпиват на гладно 100 мл от извлека, като другите 100 мл се използват за промивка на половите органи (за жени това означава иригация след допълнително разреждане с вода, за момиченца – може би да поседят няколко минути в легенче с вода с добавените билки).
   Сигурно има и други добри комбинации от билки, винаги могат да се потърсят.
   Пожелавам Ви успех и да се справите с Вашия проблем.
   Поздрави, Ирена Рангелова.

   Изтриване
 6. Здравна Академия2 януари 2015 г., 8:46

  3.) Жена на 55 години (след 24 месечен прием на диатомит 1 път на ден по една супена лъжица в 200мл вода, сутрин на гладно)
  - Костите - изчезване на артритните болки в раменете, лактите, китките, пръстите, тазобедрените стави; значително намаляване на халюксите (на лявото стъпало напълно изчезна), освобождаване от досадната сутрешна скованост.
  - Кожата - значително по-добре хидратирана (без кремове, балсами и т.н.), редукция на кожни образувания и оцветявания свързани "с възрастта", сякаш бръчките са по-малко, останалите са по-плитки. Никакви загрубявания, кожата е гладка.
  - Очите - изглаждане и разсветляване на бялата им част, значително по-добър вид.
  - Ноктите - твърди, здрави, изглаждане на напречните и надлъжните нагъвания
  - Косата - мека, гладка (въпреки боядисването, от което е трудно човек да се откаже).
  - Кръвоносната система - трудно да се каже точно за промените в нея, защото не е била изследвана, но видимите разлики са: изчезване на две малки разширени вени на двата крака, изчезване на няколко "паячета" и червени петънца - следствие от спукване на капилярите, по-добро кръвообръщение изразяващо се с премахване на подуване на краката при по-продължително седене, топли ръце и крака.
  - Зъбите - (може да звучи невероятно) - изчезване на надлъжните реснички, а венците в по-добра кондиция.
  - Теглото - постепенно редуциране на излишните мазнини (ок. 10кг за две години).
  - Храносмилането - изчезване на подуването на корема, редовна посещаемост в тоалетна.
  Двете последни подточки обясняват отсъствието на "корем".
  - Кондицията - несравнима - физическа и психическа – кара ски, колело (по 20км без проблем), тича (40мин. джогинг), кара зимни кънки, играе волейбол, плува, лятото без проблем изкатери до 7-те рилски езера (без никакъв лифт).
  - Мисленето - вярно е, че колкото повече живеем, толкова по-възрастни ставаме, но това не означава, че трябва да сме все по-болни и старостта да означава БОЛЕСТИ. Не е така. Можем да си бъдем стари, но ЗДРАВИ!

  4.) Жена на 36 години (след 24 месечен прием на диатомит 1 път на ден по една супена лъжица в 200мл вода, сутрин на гладно)
  - Костите - изчезване на болки в тазобедрените стави и коленете (не е бил установен техният произход, но това просто изгуби значение).
  - Кожата - забележително свежа и гладка.
  - Целулит - НЯМА!
  - Зъбите - изчезване на ресничките, а дори зъболекарят каза, че нещо е станало, заради което зъбите са по-добре минерализирани - вероятно той може да забележи такава промяна. Освен това, чисто субективно, премахване на чувствителността на зъбите.
  - Косата - гладка, никакви "перушини", никакво раздвояване, блестяща.
  - Ноктите - твърди, здрави - за разлика от предишните меки, чупливи и раздвояващи се.
  - Теглото - интересното е, че си остана почти същото, а впечатлението е за намалено, следователно: явно по-добре разпределено.
  - Храносмилането - точно както в последния пример
  - "Коремът" - също го няма.
  - Кондицията - несравнима в двете си разновидности.
  - Мисленето - младостта е хубаво нещо!

  5.) Мъж на 30 години (прием на диатомит 1 път на ден по една супена лъжица в 200мл вода, сутрин на гладно)
  Този мъж е много загрижен за здравето на неговите близки, в същото време не отделя много внимание за себе си. Ние, двете жени описани по-горе, от три месеца се грижим да спазва, приготвения главно от него, режим.
  Той е млад, за щастие - здрав, искаме да запази здравето си.
  Категорично престана да се оплаква от болките в кръста, които се появяваха след физическите натоварвания, а дори без тях.

  ОтговорИзтриване
 7. Здравна Академия2 януари 2015 г., 8:47

  Имаме различни познати, които приемат диатомит без други добавки и сред техните резултати можем да споменем: изчезване на остеопороза в ранен стадии (според контролните изследвания), подобряване на храносмилането, изчезване на болки в ставите и кръста, изчезване на чувствителността на зъбите, по-добро самочувствие.
  2 прекрасни кучета порода Българско Овчарско Куче – те са на 11 години, а хората които не ги познават питат – на колко месеца е? Отговаряме – на 132 :-). Имат невероятна, блестяща, гъста, с чисти цветове козина; мека, динамична, еластична походка; енергия и жизненост, перфектно храносмилане. Всеки ден получават по 1 препълнена супена лъжица диатомит към храната си от 2 години насам.

  ОтговорИзтриване
 8. Здравейте,
  постигнали сте изключителен успех, за което мога да кажа-браво! Имам само един последен въпрос иии преминавам към следващата стъпка-да си набавя от Вас тази добавка. Доколкото разбрах се храните здравословно, но се притеснявам дали при "кривване от пътя", с храната(хихи, иначе казано-да си хапнеш нещо не толкова здравословно), приема на диатомит може да окаже лошо влияние, като страничен ефект или по някакъв друг начин?
  Поздрави!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. "Прекален светец и Богу не е драг". Ние също си "кривваме от пътя", стараем се да не е прекалено и прекалено често. Може ли човек да си откаже парченце шоколад, домашно сладкишче, чаша домашно вино, понякога дори бисквитка? - не, не може. В подобни ситуации се утешаваме с факта, че пием диатомит и някои други неща, които смятаме за хубави, а те ни помагат да се справим с последствия от малките ни грешки. Дисциплина - Да, фанатизъм - НЕ.

   Изтриване
 9. Здравейте! Преди няколко месеца от чуждестранен сайт бях разбрала за многото ползи на диатомита и съответно веднага се поразрових, за да видя дали се продава в България. Явно съм търсила с грешен термин на български и много се натъжих, когато не открих да се продава някъде. Но ето, че днес съвсем случайно, докато търсих друг вид хранителна добавка, попаднах сайта на Здравница (а след това и на тази статия) и много се зарадвах, че вече продуктът е достъпен и за мен. Искам да попитам дали ще помогне за отърваването от кандида и стрептококи? И друг въпрос - имам Хашимото, хипофункция на щитовидната жлеза и възел на жлезата. Какъв ефект би имал диатомитът върху тези проблеми - положителен, отрицателен или не би се отразил изобщо? Имате ли наблюдения за ефекта върху хора с мигрена? Имам доста оплаквания като цяло, но няма да ги изброявам всичките.Жалко е за човек на 23г да има толкова много здравословни проблеми. Както ми каза една лекарка веднъж "Нямаш някаква сериозна болест, но цялата ти система е разбутана тук-там". Затова тая големи надежди за диатомита. Благодаря Ви предварително!!!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Здравейте,
   Преди няколко месеца е възможно, дори да сте търсила правилно, да не сте попаднали при нас.
   Сега, относно въпросите Ви. На първо място искам да отбележа, че приемът на диатомит винаги е добра идея. В конкретния случай с кандида ползите биха дошли от няколко посоки:
   - 1-во - приемът на диатомична пръст подобрява перисталтиката на червата, при което преработената и вече ненужна храна престоява по-кратко време в червата
   - 2-ро - диатомитът абсорбира токсините, които се отделят в храносмилателния тракт от най-различни паразити (в най-общ смисъл), в това число кандида.
   - 3-то - диатомитът, поради своето високо рН действа алкализиращо на организма, а гъбичките не обичат алкална среда
   - 4-то - кандида, дори само защото тя вирее в киселинна среда, е предпоставка за ограбването на ценни хранителни вещества от организма, включително силиций. Силицият е необходим за правилното протичане на нервните сигнали в организма и, когато той липсва, това е предпоставка за недокрай ефективно функциониране на имунната система.
   От друга страна, що се отнася до проблемите с щитовидната жлеза - има много лечители, които смятат, че отслабената функция на щитовидната жлеза води до кандидоза, а други смятат обратното - че кандидозата води до отслабване на щитовидната жлеза. Така или иначе, лесно може да се твърди, че има връзка между двата проблема. Тук бих искал да Ви насоча към една статия (http://drlwilson.com/Articles/IODINE.htm - за момента само на английски език, но скоро ще има и при нас информация на български), която обръща внимание на няколко доста важни неща за йода, селена (особено селена е много важен при това "заболяване") и халогените от типа на бром, хлор, флуор (които се акумулират в щитовидната жлеза, заемайки мястото на йода, без да са в състояние да предоставят жизненоважните ползи от йода).
   В заключение, за да не става прекалено дълъг коментарът, бих казал:
   1. Диатомитът може да помогне и със сигурност ще подобри самочувствието Ви, но той самостоятелно няма да Ви излекува. Той е по-скоро допълнение към съществената терапия за щитовидната жлеза и срещу кандидата.
   2. Ако искате да споделя с вас идеи за това, какво бих направил аз на Ваше място, за да се излекувам, както и източници на информация, които са ме довели до тези идеи - не се колебайте да ми пишете на office@metaltec-bg.com. Вярвам, че положението далеч не е безнадеждно, но мога само да Ви предоставя информация, при желание от Ваша страна и, в края на краищата, на Ваша отговорност.
   Поздрави,
   Славчо Рангелов

   Изтриване
  2. Анонимен6 май 2017 г., 13:49

   Здравейте, прочетох статията и съм много заинтригувана, но и аз имам проблем щитовидната жлеза и бих искала да попитам дали диатомичната пръст може
   Да се приема при базедова болест? Много бих искала да си я закупя но незнам дали няма да ми навреди.

   Изтриване
  3. Няма заболяване, на което диатомичната пръст би могла да навреди. Ролята на диатомичната пръст е да достави на организма силиций, да изкара от тялото вредни/токсични вещества и субстанции и да помогне за премахване на паразити. Всичко това само може да помогне на оздравителният процес. Поздрави!

   Изтриване
 10. Благодаря Ви за отговора! Аз много обичам да чета и да се информирам, да обогатявам знанията си...нещо което май нашите лекари не правят, а живеят с разбирания от преди 50г. За въпросът с кандидата - кое е първото яйцето или кокошката, и аз съм чела. При мен кандидата се появи още като дете и години след това, след голям преживян стрес-Хашимотото. Дори и да не е тя причината, така или иначе искам да се отърва от нея, защото с нищо не е полезна на организма. Веднага ще се свържа с Вас, за да получа допълнителната информация. Благодаря Ви!

  ОтговорИзтриване
 11. Здравейте, искам да попитам дали приема на диатомит ще повлияе на човек , който има хроничен хепатит Б ?
  Извинявам се за глупавия въпрос ! Благодаря, предварително !

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Здравейте,
   Диатомичната пръст винаги е полезна. Тя е отличен източник на силиций. От друга страна не разполагаме с информация за въздействието й при посоченото заболяване. Ако намерим някаква релевантна информация, ще Ви информираме тук.
   От друга страна - мисля, че ще бъде много полезно при такъв проблем да се запознаете с протокола на д-р Берксон, който е описан тук - http://zdravnaakademia.blogspot.com/2015/02/blog-post.html
   Въпросният протокол е предимно насочен към хора, страдащи от Хепатит Ц, но всъщност е страхотен начин за подобряване на работата на черния дроб, независимо от конкретния проблем.
   Поздрави,

   Изтриване
  2. Благодаря Ви . много !
   Поздрави !

   Изтриване
 12. Има ли хора с алопеция , на които диатомичната пръст е помогнала

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Здравейте,
   Диатомичната пръст със сигурност няма да навреди и навярно ще помогне, но може да не е достатъчна за решаването на Вашия проблем.
   Според Exley и колектив (2007) приемът на силиций оказва положителни ефекти върху морфологията и якостта на косата. Независимо от тяхното изследване, добре е известно че силицият е необходим за здрава коса и често се препоръчва неговия прием при проблеми с косата.
   От друга страна, на базата на опит с други проблеми, бих казал че рядко решението на един проблем се крие в използването на само един продукт. Може би това е възможно, когато човек живее в достатъчно чиста среда и се храни разумно и с естествени и чисти продукти, умее да се справя със стреса и т.н. Обаче по моите наблюдения, които между другото са наблюденията на един много здрав човек, най-често е необходимо добавянето на повече от един суплемент за справяне с проблема (независимо какъв е той).
   В конкретния случай с алопецията има няколко неща, които изглежда имат отношение и всяко от тях има потенциалът да донесе положителни ефекти:
   - много къса коса (особено ако сте мъж) - това позволява на така хубавите слънчеви лъчи да дотигнат до кожата на главата, а също има по-добро проветрение :)
   - силиций - например под формата на диатомична пръст
   - витамин Б комплекс - Б50 - например на Now Foods, Natrol или друга фирма, която предлага Б50 или Б100 (от него може да се приема половин хапче и става Б50)
   - цинк - подобрява имунната функция, повишава производството на тестостерон и има данни, че намалява конверсията на тестостерон в дихидротестостерон (който е свързан с оплешивяването при мъже)
   - мед - работи заедно с цинка, а освен това при прием на цинк трябва да се приема и мед, защото иначе приемът на цинк може да доведе до недостиг на мед - това пък води до доста проблеми, най-популярният от които е анемия
   - витамини А (най-добре под формата на бета каротен, защото не се предозира... или просто моркови), Ц и Е
   - есенциални мастни киселини - омега 3,6,9 - например от ленено или конопено олио
   - сяра - например МСМ
   - аминокиселините Л-цистеин и Л-метионин и Л-лизин.
   - медитация и други техники за справяне със стреса.
   - използване на естествени алтернативи на химическите шампоани.

   Съжалявам, че отговрът е така повърхностен, но темата е доста обширна и ако въобще има категоричен отговор как да се справим с алопецията, той навярно е свързан с индивидуалната причина за появата на проблема.

   Поздрави!


   Изтриване
 13. Здравейте, продуктът може ли да се ползва от кърмачки?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Здравейте, диатомичната пръст Перма Гард може да се консумира от кърмачки, дори е препоръчително и заради високото съдържание на лесноприсвоим силиций (нужен както на майката, така и на детето), и заради изчистващите му свойства (алуминий, бактерии, вируси). Поздрави!

   Изтриване
 14. не може да е истина тази лъжа
  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Всъщност по-правилно е: "Не може да е лъжа тази истина" :-)

   Изтриване
 15. Здравейте.Благодаря за прекрасната статия.
  Имам питане. Пия Перма Гард от 6 дена,сънят ми се подобри, наспивам се бързо,което никога не е било.Имам обаче страничен ефект-сърбежи.По ходилата и в интимната област.Дали това е някакъв детокс ефект и някой знае ли ,кога ще отмине? Благодаря!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Принципно могат да се получат най-разнообразни ефекти, които не бих нарекла странични ефекти, а по-скоро временно засилване на симптоми свързани с някой по-стар проблем. Например, когато някой страда от акне, то може да се засили за известен период, след което ще настъпи радикално подобрение или биха могли да се появят болки в ставите, когато не са в добра форма, или просто да се появят грипоподобни симптоми, свързани с детоксикация на организма. Това, което се случва при Вас, ме навява на мислълта, че може би става въпрос за някоя гъбична инфекция и, от една страна да се осъществява детоксикация от микотоксини, а и гъбичките сигурно са в паника. Бих Ви обърнала внимание на три статии от нашия блог:
   - Заговор срещу боракса - http://zdravnaakademia.blogspot.bg/2014/05/blog-post_11.html
   - Пърхот - о не! Това вече не е проблем - http://zdravnaakademia.blogspot.bg/2014/11/blog-post.html
   - Магнезият, като стимулант на имунната система - http://zdravnaakademia.blogspot.bg/2014/05/blog-post_18.html
   Лично аз ползвам и тях и смятам, че комбинацията от силиций, бор, магнезий е невероятно добра за целия организъм (почти всички страдаме от дефицит на тези елементи, въпреки, че страдаме и от дефицит на йод и селен: http://zdravnaakademia.blogspot.bg/2015/03/blog-post.html)
   Поздрави!

   Изтриване
  2. Ех,МНОГО мило е че толкова бързо ми отговорихте.И аз предполагам ,че гъбичките и предполагам други "обитатели" са в паника-много добре сте го казали.
   Имате ли представа,ако съм редовна с приемането всеки ден за колко време ще отминат тези симптоми?
   Другото за което не споменах е, че имам Хашимото, за което някои имат предположение ,че се поражда след поява на гъбички.Смятате ли Че магнезият,борът и сицилият е добра комбинация за хашимото?
   Благодаря отново!!

   Изтриване
  3. Здравейте. Надявам се, че за 15-20 дена тези симптоми ще преминат. Аз не съм лекар, а човек, който търси отговори на различни въпроси. Понеже медицинската система ми донесе много горчив и болезнен опит, старая се да разбера, защо докторите допускат ужасни грешки и какво е това, което не са им казали в университета или по-възрастните и по-опитните им колеги, какво е това, което не са потърсили и прочели сами. Има много лекари и изследователи, които са излезли извън строгите граници на алопатичната медицина и споделят забележителни неща - само трябва някой да ги чуе.
   Аз вярвам, че всичко в нашия свят се движи според много здрава логика. Вие започнахте да приемате силиций под формата на диатомит. Силицият е елемент, благодарение на който в тялото може да се осъществява комуникация: мозъкът да получава адекватни сигнали от органите и те да получават адекватни сигнали от мозъка. Тези сърбежи са вероятен знак за това, че Вашето тяло разбира за някакъв проблем и Ви съобщава за него. Двете с Вас се досетихме, че може би става дума за гъбички. Следователно, трябва да се справите с тяхното нашествие. Силицият, магнезият и борът се борят успешно с гъбични инфекции и други патогени. Освен това, тази комбинация е изключително мощна за възстановяване на общото здраве. Според достъпната ми информация, при заболяването Хашимото е повече от уместна. Аз също съм чела за връзката между Хашимото и кандида. Много хора споделят, че са се излекували с клизми с нистатин, някои лекари - представители на алтернативната медицина - препоръчват същото. Освен това, вижте и статията "Хашимото - как се появява и как да се отървем от него" тук: http://zdravnaakademia.blogspot.com/2015/03/blog-post_3.html .
   Здравето за всеки представлява най-голямото богатство и всеки е длъжен да се грижи за него, да бъде за него отговорен. Не мога и нямам правото да Ви казвам, как да се справяте с Вашите здравословни проблеми. Мога да споделям, какво мисля и какво бих предприела в някоя ситуация. Искрено вярвам в това, което написах, но моля Ви - проверете и Вие.

   Изтриване
  4. Благодаря от сърце за отделеното време и доброто отношение Ирена! Много чета и ще продължавам да го правя! Бъдете здрава!

   Изтриване
 16. Този коментар бе премахнат от автора.

  ОтговорИзтриване
 17. Благадаря за ценната информация, и полезни коментари! Купих си диатомична пръст и започвам!
  ОтговорИзтриване
 18. Здравейте! Взех си продукта преди 1 седмица,но все още стои вкъщи неотворен. Това,което ме притеснява е,че имам хроничен запек и пия медикаменти ,за да се боря с него и ,тъй като четох,че диатомичната пръст първоначално засилва симптомите на проблемите,които имаме(което лично мен ме плаши) искам да ви попитам трябва ли да имам повод за притеснение?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Здравейте,
   Разбирам Вашето притеснение и смятам, че ако аз не знам какво точно да ви посъветвам, то със сигурност и докторите не знаят, щом от години се опитват да Ви помогнат с техните лекарства и не постигат добър ефект. Аз дълбоко вярвам, че здравето е далеч по-просто нещо от това, което намеква алопатичната медицина. Нека да поразсъждаваме. Имате запек и може би всяко лекарство, което Ви предписват - за малко помага, а после нещата се връщат към старото положение. Тези лекарства, както и всички останали, действат точно така. Когато имаме някакво страдание, то обикновено не защото ни липсват разни странни и сложни с наименованията си химически съединения, които никога по-рано не са присъствали в нашето тяло – говоря за „лекарствата“. Ние не се нуждаем от нищо по-различно от това, от което сме построени. Когато залипсва някой важен елемент, без който е невъзможно да се осъществяват в организма различни процеси и органите не са в състояние да изпълняват нормалните си функции, тогава ни се съобщава, че сме „болни“ (докторът обикновено много добре знае от какво) и ние, от нашата страна, дълбоко вярваме, че е точно така.
   Вие написахте много малко за това, как се чувствате. Чудя се, дали изпитвате също досадна умора, дали имате главоболия, дали имате проблеми с кости и стави, раздразнителна ли сте? Всъщност не очаквам отговор, а и да го получа – не съм доктор и нямам правото да поемам отговорност за здравето на други хора. Само разсъждавам и се чудя, дали случайно не сте дефицитна на един простичък елемент, който буквално „разпалва живота“ – МАГНЕЗИЙ? Един от симптомите на такъв дефицит, е точно запек. Аз, ако съм на Вашето място, бих започнала да приемам магнезий – вътрешно и външно. В нашия блог има няколко статии за магнезия, има доста написано за него и на други места. Познавам хора, които с години страдали от запек и благодарение на разтвора на Делбет – почти веднага получили значително подобрение. Тук трябва да Ви кажа, че безсмислено е да пиете разни хапчета с магнезий от аптека. Те са скъпи и съдържанието им на магнезий е неприлично ниско. Магнезиев хлорид – това има смисъл. Ако пиете достатъчно вода и приемате добри количества магнезий, и това комбинирате с диатомичната пръст – смятам, че нямате от какво да се страхувате и можете да очаквате много добри ефекти. Ако решите да отворите тази кутия и започнете да употребявате нейното съдържание (с постепенно, внимателно увеличаване на дозите) – винаги ще имате избор: дали да продължите, или да спрете. Аз Ви пожелавам да предпочетете първото.
   Поздрави

   Изтриване
 19. Здравейте!Пия диатомична пръст от един месец,като постепенно стигнах до две супени лъжици.От два дни имам много силни болки в кръста по- точно в тазовата област,сякаш съм гипсирана.Въпросът ми е възможно ли е диатомичната пръст да е предизвикала тези симптоми и ако не,може ли да продължавам да я пия дори да има някакво съпътстващо лечение.Благодаря предварително!

  ОтговорИзтриване
 20. Здравейте.
  Това, което описвате, на мен ми прилича на проблем свързан с бъбреците, по-точно: калциеви камъни, пясъчинки или калцирания в бъбреци. Диатомичната пръст е източник на усвоим силициев диоксид. Силицият играе в организма ролята на важен регулатор и представлява елемент, необходим за изграждане и функциониране на целия организъм. Ако досега сте била дефицитна на силиций (което не виждам, как би могло да бъде иначе), то това означава, че вседостъпният калций го е заместил и се включил на места, предназначени за силиция (химичните свойства на двата елемента позволяват калцият да прави това, като калцият умее да замества и магнезия). При настоящето наличие на силиция, той се старае да измести калция и да заеме мястото, което му се полага. Този процес се отнася за всички твърди и меки структури в тялото. Ако Вашият проблем е свързан с бъбреците, то има вероятност да се случва следното: силицият укрепва съединителната тъкан в бъбреците, бъбречните канали възстановяват правилната си форма и еластичност и настъпва изместване на нежеланите образувания с калциев произход. Това би могло да обясни появилата се при Вас болка. Разбира се, не мога да посоча конкретно изследване по този въпрос, понеже никой не го е направил. Базирам върху предположенията и, все пък, авторитета на учените – представителите на холистичната, натуралната, ортомолекулярната медицина. Ако се случва при Вас изчистване на бъбреците, то това може да има връзка и с увеличен прием на вода, което е важно както по принцип, така и специално при прием на диатомичната пръст. Логично е, водата да ускори изплакване на бъбреци и бъбречните и пикочните канали. Това не означава да намалите приема на водата – това би довело до задържане на евентуални токсини в бъбреците и повторното им асимилиране от организма с кръвта. Опитайте да намалите дозата на диатомичната пръст и докато наблюдавате Вашите реакции – в един момент започнете отново увеличаването.
  Диатомичната пръст не би трябвало да попречи на приема на алопатичните лекарства, единствено ще ускори изчистване на вредни химикали, които най-често се съдържат в тях.
  Съсредоточих се върху бъбреци, понеже не се сещам за друго конкретно обяснение на появилата се при Вас болка, но независимо, дали са бъбреците, бъбречните или пикочните канали, или нещо друго – това е болезнен признак на лечебен процес, който се извършва от силиция. Освен, ако причината за болката няма връзка с диатомичната пръст, но това би могъл да установи доктор.
  Поздрави, Ирена Рангелова.

  ОтговорИзтриване
 21. Здравейте.
  Това, което описвате, на мен ми прилича на проблем свързан с бъбреците, по-точно: калциеви камъни, пясъчинки или калцирания в бъбреци. Диатомичната пръст е източник на усвоим силициев диоксид. Силицият играе в организма ролята на важен регулатор и представлява елемент, необходим за изграждане и функциониране на целия организъм. Ако досега сте била дефицитна на силиций (което не виждам, как би могло да бъде иначе), то това означава, че вседостъпният калций го е заместил и се включил на места, предназначени за силиция (химичните свойства на двата елемента позволяват калцият да прави това, като калцият умее да замества и магнезия). При настоящето наличие на силиция, той се старае да измести калция и да заеме мястото, което му се полага. Този процес се отнася за всички твърди и меки структури в тялото. Ако Вашият проблем е свързан с бъбреците, то има вероятност да се случва следното: силицият укрепва съединителната тъкан в бъбреците, бъбречните канали възстановяват правилната си форма и еластичност и настъпва изместване на нежеланите образувания с калциев произход. Това би могло да обясни появилата се при Вас болка. Разбира се, не мога да посоча конкретно изследване по този въпрос, понеже никой не го е направил. Базирам върху предположенията и, все пък, авторитета на учените – представителите на холистичната, натуралната, ортомолекулярната медицина. Ако се случва при Вас изчистване на бъбреците, то това може да има връзка и с увеличен прием на вода, което е важно както по принцип, така и специално при прием на диатомичната пръст. Логично е, водата да ускори изплакване на бъбреци и бъбречните и пикочните канали. Това не означава да намалите приема на водата – това би довело до задържане на евентуални токсини в бъбреците и повторното им асимилиране от организма с кръвта. Опитайте да намалите дозата на диатомичната пръст и докато наблюдавате Вашите реакции – в един момент започнете отново увеличаването.
  Диатомичната пръст не би трябвало да попречи на приема на алопатичните лекарства, единствено ще ускори изчистване на вредни химикали, които най-често се съдържат в тях.
  Съсредоточих се върху бъбреци, понеже не се сещам за друго конкретно обяснение на появилата се при Вас болка, но независимо, дали са бъбреците, бъбречните или пикочните канали, или нещо друго – това е болезнен признак на лечебен процес, който се извършва от силиция. Освен, ако причината за болката няма връзка с диатомичната пръст, но това би могъл да установи доктор.
  Поздрави, Ирена Рангелова.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Благодаря за изчерпателния отговор!Продължаваме цялото семейство да приемаме диатомична пръст вече втори месец и са налице доста положителни промени най-вече върху общия тонус и имунитета,сигурно ще продължим и за напред!

   Изтриване
 22. Анонимен26 юни 2016 г., 7:44

  Здравейте,
  В сайта на производителя Perma-Guard е посочено, че произвежданата от тях диатомична пръст е предназначена за нуждите на селското стопанство, т.е. за прием от животни - коне, крави и др., но никъде не се споменава за прием от хора. В продуктовата им гама липсва предлаганата в България хранителна добавка. Интересува ме кое изследване и от кого, сертифицират този продукт, като безопасен за прием от хора? Искам да съм сигурен, че няма да навреди на мен или семейството ми. Благодаря!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Този коментар бе премахнат от автора.

   Изтриване
  2. Здравейте,
   Извинявам се за забавянето от наша страна. Понеже отговорът на Вашия въпрос е по-дълъг, можете да го намерите на следния адрес - https://drive.google.com/file/d/0B6QlzMVK6qF4akpEN3R1enptLW8/view?usp=sharing .
   Надявам се информацията да Ви бъде полезна!
   Поздрави,

   Изтриване
 23. Здравейте, може ли да се приема диатомита по време на бременност. Има ли промяна в начина на прием и дозировката тогава?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Никъде не съм срещнала информация свързана с някакви противопоказания относно приема на диатомичната пръст от бременни жени, както и кърмачки. Той е източник на силиций, който е необходим както на майките, така и на техните бебета. Единствено, което бих Ви посъветвала е да бъдете много внимателна. Диатомичната пръст изчиства организма от тежки метали и разни патогени. Това може да доведе до някои реакции, лошо самочувствие и в случай на Вашето особено положение да доведе до излишно притеснение. Заради тази причина, ако започнете приема на диатомита – действайте бавно и внимателно при увеличаване на дозите и наблюдавайте Вашето самочувствие.

   Изтриване
 24. Здравейте,
  Диатомита може ли да се приема от дете на 4г с дцп и епилепсия? Освен това и често боледува и постоянно пие антибиотици. А и какъв трябва да бъде приема и колко продължително може да се взима.
  Благодаря

  ОтговорИзтриване
 25. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

  ОтговорИзтриване
 26. Здравейте,
  Смятам, че може. Единствено на кърмачета не се дава. Понеже детенцето е малко и има здравословни проблеми, започнете с голямо внимание и първоначалните дози дори по-малки от препоръчителните. Наблюдавайте за евентуални странични ефекти и ако случайно се появят такива - намалявайте дозите за известно време, след които отново можете постепенно да ги увеличавате. Диатомичната пръст не съдържа нищо опасно или вредно, не би трябвало да се страхувате. Аз и моето семейство ползваме диатомичната пръст всеки ден, не правим почивки, много други хора ползват я по този начин.
  Поздрави.

  ОтговорИзтриване
 27. Здравейте, от години се боря с паразита Trichomonas Vaginalis. Изпих купища антибиотици и не се повлиява. Прочетох за тази пръст. Може ли да се приема с метронидазол и би ли била полезна като допълнителна терапия??? Благодаря

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Здравейте.
   Извинявам се за забавянето с отговора, но ще пробвам да Ви бъда полезна. Диатомична пръст е много подходяща във Вашия случай. Тя детоксикира организма, отстранява по механичен път паразити от стомашно-чревния тракт. Чрез доставяне на организма на силиций, помага в борбата с паразитни бактерии, в това число с протозои, към които спада трихомонас вагиналис, причиняващ Вашите здравословни проблеми. Пишете, че в продължение на години сте се лекували с антибиотици и те не са помогнали. Те няма да помогнат, защото този паразит притежава перфектни механизми за приспособяване и умее да стане резистентен към всеки антибиотик. Но, тези лекарства, ако не убиват трихомонас вагиналис, то много силно въздействат върху човешкото здраве - ефективно отслабват организма и, в крайна сметка, дават по-големи шансове на паразитите, чиято единствена цел е да живеят и да се размножават в тялото на жертвата си. Лекарствата, които сте изпили, обикновено са много токсични, а в комбинация с токсините, отделяни от паразитите сигурно става нещо, което никак не е добре за Вас. Аз разбирам, че Вашето здравно състояние Ви причинява големи проблеми и вероятно нещата се сериозни. Нямам право да Ви давам здравни съвети, но искам да споделя, на какво бих обърнала внимание аз, ако този паразит би създал проблеми на мен. Знам, че основното нещо, което ни дава шанс да се борим с всякакви паразити (малки и големи) е здрава съединителна тъкан. Съединителната тъкан представлява протеин, който като лепило държи клетките заедно и когато тя е здрава (силна и еластична), тогава органите и цялото тяло са също такива. Здравата съединителна тъкан е пречка за развитие на бактериални инфекции, в това число трихомонас вагиналис. Слабата и рехава съединителна тъкан дава шансове на патогените да се загнездят в нея и после да живеят за сметката на нашите органи. Състоянието на съединителната тъкан зависи от много фактори:
   1. Силиций (диатомит е много добър негов източник) е необходим за образуване на колаген, от който зависи здравината на съединителната тъкан.
   2. За производство на колаген е абсолютно необходим витамин Ц. Без витамин Ц не може да съществува здрава съединителна тъкан. Според ортомолекулярната медицина, поддържаща дневна доза витамин Ц за възрастен човек е 10-15 грама (10 000 – 15 000 милиграма) на ден. Когато има болест – тази доза може да бъде многократно по-висока.
   3. Когато в едно човешко тяло има дефицит на магнезий, то тогава то не е в състояние да приема всякакви хранителни вещества; дори най-добрата храна и най-скъпите хранителни добавки само ще преминат през стомашно-чревния тракт и няма да донесат никаква полза на тялото, което ще си остане гладно. Единствената форма на магнезий, която се възприема от организма директно, е магнезиев хлорид.
   4. Трихомонас вагиналис има история на 800 милиона години. Този организъм се появил много преди появата на растения, които умеят да кумулират йод (водорасли). Йодът не е участвал в процеса на създаване на протозоите и те не притежават никакъв механизъм свързан с този елемент. Йодът директно убива протозоите и те не умеят да се предпазят от него, изграждайки резистентност. Това се отнася само за йода и за нито един антибиотик.
   5. Бор притежава много силно действие срещу протозоите.
   6. За да може да се очиства тялото, е необходимо достатъчно количество вода. Най-добрата вода е изворна, с добавени 1.5 грма сол (нерафинирана) на всеки литър. А на ден трябва да се изпие количество, което отговаря на: тегло в килограми умножено по 30 мл. вода.
   7. Към всичко предишно, за да може то да действа най-ефективно, трябва да се помни още за: селен, цинк, витамините – Б-комплекс, А, Д, Е, К.
   Има доста информация за всичките тези неща, прочетете ги, Вашият доктор няма да го направи. В нашия блог също има някои интересни статии и мисля, че си струва да се запознаете с тяхното съдържание. Ако имате някои въпроси – пишете.
   Желая Ви здраве и успех.
   Ирена Рангелова.

   Изтриване
 28. Здравейте,успяхте да ме заинтригувате с цялата тази информация и коментари и у мен възникнаха куп въпроси.първият е дали диатомичната пръст би повлияла положително на уголемените сливици на 9 годишната ми дъщеря,които са за неизбежно премахване според лекарите. Ще ми се да не стигаме до операция. Колко време според Вас ще е необходимо на 6годишния ми син да се отърве ламб.интестиналис, ако пие пръстта. Досега пи два вида лекарства и след трето изследване пак са там гадините. Освен това има чупливи нокти и е слабичък. Аз също имам куп болежки от изброените от Вас, но най-вече болки в стави,къркорене на червата и местещи се болки по тях, логично и лош дъх, бял език сутрин,подуване на краката и вени, главоболие, което сигурно е и благодарение на облъчването от телефони и компютри и рядкото пиене на вода. Нейсе. Дали имате по-големи разфасовки от тази чудна пръст, че мъжа ми е с Хашимото и високо очно налягане,а и сънна апнея! Благодаря!

  ОтговорИзтриване
 29. Здравейте.
  Извинявам се за забавяне с отговора на Вашия въпрос.
  От това, което написахте и аз го прочетох изглежда, че всичките членове на Вашето семейство страдат от здравословни проблеми. При всеки те са различни, но на мен ми се струва, че доста е веротно източникът на тези проблеми да е един и същ. При условие, че най-малкия човек във вашата къща страда от ламблиоза, което е установено с изследване, почти със сигурност може да се смята, че всичките страдате от нея. Ламблиозата се предава много лесно и по много различни начини. Вие живеете заедно, ползвате същите предмети и просто не знам, как някой би могъл да се опази от заразяване. Ламблиите се предлагат на Вас вкъщи и навън. Хората заразени с този паразит показват занижени стойности на силиций в организма и това може да бъде свързано с чупливост на нокти. Коремни проблеми, подобни на Вашите, са един от типичните симптоми при ламблиоза. Когато човек е заразен с алчни паразити, те изяждат важните за него хранителни вещества, оставят домакина си гладен и отровен с техните метаболитни отпадъци. Започват да болят стави, кръвоносната система не функционира правилно и се появяват всякакви страдания. Ако при това не се пие вода, става още по-зле. Не бих се учудила, ако сливиците на другото Ви дете също имат връзка с ламблиите, но не съм сигурна и нека не спекулирам. За Хашимото трудно ми е да се изказвам, защото това е признак за сериозна липса на йод, а докторите забраняват употребата му в такива случаи. И все пак, когато в тялото липсва йод, то не може да се бори с нахлуващите паразити, към които спадат протозоите, т.е. ламблиите включително. Добре известно е, че хипотиреоидизъм е причината за сънна пнея, а не обратното. Същата е причината за подуване на меки тъкани в устата, като език, а може би и сливици?
  Употребата на диатомична пръст означава за организма доставка на важния силиций (освен механичното й действие в храносмилателния тракт). Силицият е важен за нашите органи, за да могат те да отговярят адекватно на възникващите условия, в това число и различни опасности. Добри нива на силиций в тялото изключват грешки в комуникация между мозъка и другите органи. Но, как може щитовидната жлеза да отговори адекватно на мозъчната команда, ако й липсва основното средство – йод? Когато в организма има достатъчно йод, той присъства в секретите на всичките лигавици и създава ефективна бариера за вредните микроорганизми. Единствено срещу йода тези организми не могат да изградят резистентност. Допълнително, когато получаваме достатъчно силиций, тогава имаме възможност да поддържаме здрава съединителна тъкан. Това е тази тъкан, която действа като лепило, слепващо отделните клетки и когато тя е здрава, тогава органите са здрави и силни. В здрави и силни органи не могат да се загнездят никакви паразити и не могат да се развиват тумори. И още нещо: витами Ц е следващо важно условие за здрава съединителна тъкан. И магнезий. Човек трябва да чете много и да търси нужните му отговори. Тези отговори съществуват, но никога не са на първата прочетена страница. Освен това, всеки отговор се нуждае от проверка, защото може да се окаже, че не е пълен или верен. Всеки от нас трябва да положи усилия за да защити собственото и на близките си здраве, защото докторите няма да го направят вместо нас.
  Не знам, за колко време ще подейства диатомичната пръст в случая на Вашия син, надявам се, че детския организъм няма да се бави с отговора. Убедена съм, че диатомична пръст може да бъде много полезна за цялото Ви семейство.
  Надежда Симеонова, руска лекарка, е голям фен на силиция. Също така предлага комбинация от билки, които ефективно ликвидират ламблии. Ако решите, потърсете информация за това.
  Поздрави,
  Ирена Рангелова.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Много благодаря за отговора! Наистина е трудно да откриеш точния лек особено за децата. Аз започнах да приемам сутрин по половин чаена лъжичка диатомит - последва главоболие, сухота в устата, кръвясване на очите и проблем с концентрацията на работното място. Въпреки, че си наложих да пия 2 литра вода на ден, което до сега не се е случвало. Давах и на децата около седмица, но спрях, защото не знам колко вода пият през деня в училище и ме е страх да не се обезводнят, което подозирам, се случва с мен.каква може да е причината да се чувствам по-зле и как да продължа? Благодаря предварително с пожелание за успешна нова година!

   Изтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

   Изтриване
  3. Здравейте,
   Доста стрескащо е това, което написахте и действително човек би могъл да си помисли, че диатомичната пръст е нещо опасно. Това не е така. Половин лъжичка диатомит на ден е много скромна доза и би могла в минимална степен да повлияе върху състоянието на организма на възрастен човек. Но ние трябва да намерим обяснение на възникналите при Вас проблеми! Доколкото разбрах, Вие променихте две неща: започнахте да приемате малки дози диатомична пръст и да пиете прилични количества вода. Предполагам, че водата е била чиста, без прибавена сол. Да помислим: какво се случило? Писахте, че нямате навика да пиете вода. Аз познавам хора, които всеки ден изпиват 1-2 кафета и не пият никаква вода. Не знам, как успяват да запазят достатъчно енергия и сили да преживеят деня с такъв режим. Водата е необходима за всяка клетка в тялото и тя трябва да бъде свежа. Когато не пием вода, тялото ни заприличава на мръсна локва, в която живее какво ли не. Трябва да си доставяме прясна вода за да бъдем като поток, в който всичко е здраво, чисто и дори мирише хубаво. Функциите на човешкия организъм в голяма степен зависят от електролитите. Особено важен тук е натрий. Неговата концентрация трябва да се мести в определени граници. Когато е извън граници, тогава имаме налице хипер- или хипонатриемия. Когато не пием вода, системната вода в организма намалява и това означава по-малко уводнени клетки, по-малко количество електролити, по-малко кръв; бъбреците работят само на режим отстраняване на гъста урина. Това е една добра предпоставка за най-различни здравословни проблеми. Един от тях може да бъде хронична хипонатриемия (свързана с няколко различни заболявания), която поради хроничния си характер може да бъде безсимптомна. Вероятно сама можете да си представите, какво се случва, когато изведнъж разредим един електролит с по-голямо количество вода. Той престава да работи! Клетките започват да се пълнят с вода, което води до подуване на различни органи, а особено страдат нервните клетки (мозъчните). Подуване на мозъка може да предизвика най-различни симптоми, от които проблеми с концентрация са най-лекото нещо. Аз само сигнализирам за евентуални възможности и се надявам, че ще потърсите допълнителна информация по въпроса. Убедена съм, че Вашия случай има връзка с водата, а не с диатомита. Не е редно да не пиете никаква вода и изведнъж да започнете да консумирате по два литра дневно от нея. Откъде Вашето тяло ще знае какво да прави с тази вода, когато Вие го научихте да работи „на сухо“? Вие си причинихте сериозен шок с невинната вода. Когато някой иска да започне да пие вода в правилни количества (30 милилитра вода на всеки килограм телесно тегло - дневно), след като не е употребявал почти никаква, трябва да върви към целта постепенно. Може да се започне с 300-500 милилитра вода дневно и постепенно да се увеличава това количество до желаното. Освен това, към водата се прибавя 1,5 гр хубава сол (нерафинирина, без противослепващи добавки, които най-често представляват алуминиеви съединения) на всеки литър вода. За да може да съществува живот е необходима сол, без нея всичко гние.

   Изтриване
 30. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

  ОтговорИзтриване
 31. Здравейте.Ще има ли ефект консумация на диатомична пръст при установена и потвърдена диагноза -Деменция на мозъка в лявата половина.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Съществуват научни доказателства за причините на деменция на мозъка и там алуминий е представян като много съществен фактор. Диатомична пръст помага за отстраняване на натрупан в нервните клетки алуминий и затова мисля, че е много подходящ за хора, които страдат от деменция или искат да се предпазят от нея. Искам само да спомена, че в случай на подобно заболяване има също значение прием на магнезий (магнезиев хлорид - най-подходящ) и други минерали. Витамини от групата Б имат огромно значение за функциониране на нервната система, витамин Ц трябва да присъства в добри количества при всякакъв вид лечение. Масово страдаме от дефицит на всякакви витамини и много елементи и на това се дължат повечето заболявания.
   Поздрави,
   Ирена Рангелова.

   Изтриване
 32. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

  ОтговорИзтриване
 33. Здравейте може ли да се пие от кърмачка,бебето ми е на 8 месеца но още си го кърмя и ме е страх да не му навредя с нещо?И да попипам още нещо диатомитът изчиства ли глисти или само паразити?Преди година имах песачинки в бъбреците възможно ли е като започна с диатомита проблема с бъбреците да се появи защото четох някъде че приема на диатомит образувал песачинки в бъбреците?

  ОтговорИзтриване
 34. Диатомичната пръст изчиства стомашно-чревния тракт от вредни субстанции и паразити. Аморфен силициев диоксид, от който главно се състои, представлява източник на силиций, който е много важен за цялото тяло. Благодарение на този силиций можем да задействаме натурални механизми, благодарение на които да освободим клетките ни от тежки метали и всякакви нежелани гости. Това действие на диатомичната пръст предполага появата на някои признаци на детоксикация. Може да се появи временна промяна в самочувствието. Отстраняване на токсини се осъществява чрез изхвърлянето им в урината, потта, а подозирам, че може и в млякото. Затова бих Ви препоръчала да бъдете внимателна. И аз не бих искала да навредите на детенцето. Съжалявам, че не мога категорично да Ви отговоря и мога само да кажа, че самата диатомична пръст не може да навреди на бебето, но реакция на Вашия организъм спрямо нея не мога да предвидя по никакъв начин. Глисти също са паразити, само че доста големи. Диатомит е много подходящ за освобождаване от глисти, но смятам, че е добре да се комбинира с допълнителни средства като подходящи билки, а в тежки случаи може би е добре да се прибегне към някои обезпаразитяващи (съществуват ефективни хомеопатични лекарства за тази цел). Глисти имат няколко стадия на развитие и големите екземпляри е по-трудно да бъдат унищожени от диатомичната пръст. Диатомичната пръст се справя добре с ларвите и лично аз бих приложила допълнителни мерки за отстраняване на зрелите екземпляри. Редовен прием на диатомит ефективно предпазва от заразяване с паразити. Приемане на диатомит не предизвиква образуване на пясък или камъни в бъбреци. По-скоро предизвиква отстраняване на излишния калций от бъбреци и пикочната система и вероятно това е грешно тълкуване на наличието на пясък в урина.
  Поздрави,
  Ирена Рангелова.

  ОтговорИзтриване
 35. Здравейте, може ли да се приема заедно с Тройчатка (Зелен орех, Пелин, Карамфил) ?
  Поздрави,

  ОтговорИзтриване
 36. Здравейте. Смятам, че може. Ако Тройчатката убива паразити, то след това техните тела отделят токсини и се изисква доста усилие от страна на организма за тяхното отстраняване. Вероятно диатомичната пръст ще помогне и улесни процеса.
  Поздрави.

  ОтговорИзтриване
 37. Доър ден, имам бебе на 6 месеца и кърмя, мога ли да пия диаточичната пръст и няма ли как отделените токсини да се приемат от детето с кърмата, благодая :-)

  ОтговорИзтриване
 38. Здравейте,
  Диатомичната пръст е изцяло натурален и нетоксичен продукт, т.е. от тази гледна точка няма за какво да се притеснявате. Могат да се намерят многобройни мнения на жени и специалисти, които препоръчват приема на силиций (диатомит) и други минерали по време на бременност, за да може детето да получи всичко необходимо, без да се ощети майчиния организъм.
  Препоръчвам да започнете с ниска доза (1 чаена лъжичка диатомична пръст в чаша вода) и постепенно да увеличавате приема, следейки реакциите на Вашия организъм. Важно е да пиете достатъчно количество вода ( не само заради приема на диатомична пръст :-)
  Силицият е много важен за здравето както на майката, така и на бебето.
  Поздрави!

  ОтговорИзтриване
 39. Здравейте, имам пародонтоза - кървене, подуване и болка на венците. Ще ми помогне ли диатомичната пръст да се справя с тази много лоша болест?

  ОтговорИзтриване
 40. Здравейте,
  диатомит представлява отличен източник на силиций, който е необходим за здравето на всичките тъкани в тялото. Болни венци подсказват, че силицият е дефицитен и при всички положения има смисъл неговото набавяне. Бих Ви посъветвала да не използвате търговските пасти за зъби и течности за плакнене на устната кухина. Домашна паста за зъби базирана на кокосово масло ще подейства много добре на Вашите венци (рецепта ще намерите в този блог), а за плакнене на уста можете да направите следното: в 750 мл топла вода разтворете 1 супена лъжица магнезиев хлорид, половин супена лъжица хималайска сол, половин чаена лъжичка боракс, 1 чаена лъжичка сода за хляб и можете да добавите 1/2 - 1 лъжица ксилитол. Не е много вкусно, но действа много добре. Няма да бъде лошо да се погрижите за добър прием на витамин Ц и други витамини.
  Поздрави.

  ОтговорИзтриване
 41. Здравейте,
  Бих искал да попитам как влияе приема на алкохол на действието на силиция от диатомита?
  Благодаря

  ОтговорИзтриване
 42. Здравейте,
  Приемът на алкохол сам по себе си не спада към най-здравословните практики. Алкохолните напитки имат тенденция да ограбват организма от неща, които отговарят за неговото здраве. За да се справим с изпития алкохол, нуждаем се от повече силиций, магнезий, други минерали и всякакви витамини. При комбинация на алкохол и диатомит няма да се получат ефекти по-лоши от тези, за които допринася алкохол без никакви добавки, а комбинирането на алкохола с диатомита ще помогне за по-бърза детоксикация от вредни субстанции придобити от пиенето (на алкохола). Силиций от диатомита в голяма степен няма да бъде използван от тялото за подобряване на общото му здраве, а само за предотвратяване на евентуалните последици от алкохола.
  Поздрави.

  ОтговорИзтриване
 43. Здравейте, интересува ме, дали диатомита е съвместим с прием на добавката Колаген комплекс? Добавката съдържа колаген, калций, магнезий, витамин С и ацерола.

  ОтговорИзтриване
 44. Да, силицият от диатомита ще допълни този букет и мисля, че ще се получи добре.
  Поздрави.

  ОтговорИзтриване
 45. Здравейте,
  Пишете, че при предозиране със диатомит, симптомите са подобни на грип. Това в какво се изразява? Възможна ли е появата на повишена температура.
  Благодаря!

  ОтговорИзтриване
 46. Грипоподобните симптоми могат да се появят в резултат на детоксикиращо действие на диатомита.Това не означава конкретно "предозиране" а по-скоро, че индивидуалната доза в даден момент може да бъде намалена, за да протича по-леко детоксикацията. Грипоподобните симптоми означават главоболие, мускулни болки, отпадналост. Повишена телесна температура по-скоро означава грип или друга инфекция.
  Поздрави.

  ОтговорИзтриване
 47. Здравейте, искам да попитам, дали е възможно диатомита да попречи на абсорбцията на лекарства, които приемаме и по този начин да намали тяхното действие, което може да се окаже опасно. Поздравления за чудесния сайт!

  ОтговорИзтриване
 48. Здравейте.
  В никакъв случай не бих искала да ви подведа. Нямам необходимия опит, за да твърдя по този въпрос каквото и да било. Това, което мога да намеря като информация, са следните неща

  1. Цитат: „Хиляди хора са използвали хранителен клас диатомит без проблеми или реакции. Ако се съмнявате за взаимодействие с лекарства, които Вие приемате, най-сигурно да попитате Вашия доктор, какво може да се случи ако приемате силициева добавка.“ – така най-често се отговаря в различните форуми

  2. Няколко информации взети от документацията на един патент свързан с приложението на диатомит във фармацевтичната индустрия, като пълнител във фармацевтичните лекарства.

  - „Инфузорна пръст също се използва широко във фармацевтичната индустрия. Тя се използва като силиций-съдържащ активна съставка или пълнител във фармацевтични състави.“
  - „естественият диатомит притежава няколко допълнително благоприятни свойства, което го прави изключително подходящ за функцията на пълнител по време на производството на фармацевтични препарати.“
  - „ Инфузорна пръст може да се използва без ограничение по отношение на химическата структура на фармацевтично активната съставка по време на негйното формулиране. По този начин, всички твърди активни съставки могат да бъдат формулирани с помощта на инфузорна пръст като пълнител.“
  - Тази част съм пуснала през гугъл-преводач и слагам текста без допълнителна редакция:
  „Фармацевтични състави, съдържащи инфузорна пръст, съгласно настоящото изобретение, могат да съдържат, например, активна съставка, принадлежаща към групата на лаксативи, аналгетици, антидепресанти, невролептици, седативи, anxyolytics, противовъзпалителни лекарства, антибиотици, антивирусни средства, антихелминти, антипротозойни средства, антималарийни средства, антиревматични средства, антиалергични средства хистамин рецепторни антагонисти, antiarrhytmics, антиепилептици, бета-рецепторни блокери, блокери на калциевите канали, противоракови агенти, ензими, екстракти, ренин-ангиотензин, антагонисти на broncholytics, антиастматични средства, диуретици, агенти против подагра, антидиабетични, immunsupressants, стимуланти на сърдечно-съдовата система, антихипертензивни средства, антиангинозни средства, активни агенти, използвани при лечението на болестта на Алцхаймер или болест на Паркинсон, агенти, използвани за лечение на остеопороза, липидо-понижаващи агенти, терапевтични средства, подходящи за лечение на стомашно-чревни или урологични заболявания, пептиди , протеини, протон стр UMP инхибитори, антикоагуланти, активни съставки, полезни при лечението на венозни заболявания, мускулни релаксанти, кортикостероиди, полови хормони, витамини, минерали, амино или мастни киселини.

  Всичко в точката 2. е взето оттук:
  http://www.google.com/patents/EP2575779A2?cl=en

  Иначе, не знам, какво би Ви посъветвал Вашия доктор. Ако искате, приемайте лекарствата и диатомита с няколко часа разстояние между приемите. Можете да вземете и някое друго решение – става въпрос за Вашето здраве.
  Поздрави.

  ОтговорИзтриване
 49. Анонимен2 май 2017 г., 23:10

  Здравейте,всяка сутрин след ставане изпивам чаша топла вода,но от три седмици вече съм включила и диатомита в 200гр.вода в интервал от 10мин.след приема на топлата вода.Искам да попитам правилно ли е това или направо да си изпивам диатомита или възможно ли е да го слагам в чашата с топлата вода.Моля ви да ме посъветвате как е най-правилно да го пия.Благодаря Ви предварително!!!

  ОтговорИзтриване
 50. Здравейте, не виждам нищо лошо в това да изпивате първо чаша топла вода. Няма лошо и в това, да пиете диатомита със топла вода, както искате: като първата или като втората напитка сутрин. Все ми изглежда правилно.
  Поздрави.

  ОтговорИзтриване
 51. Здравейте искам да попитам диатомичнта пръст ще попречи ли на действието на лекарставата при базедова болест пропицил и пропранолол Благодаря

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Здравейте, не мога да Ви отговоря еднозначно на въпроса. Диатомичната пръст доставя на тялото силиций, който помага за по-добра комуникация между органите и нервната система, което само по себе си предполага, че организмът ще реагира по-адекватно и бързо на различни промени – също така болестни. Силицият също така е минерал, а при хашимото/базедова болест е препоръчително да се доставят минерали на организма. Следователно на самата болест диатомичната пръст няма да и навреди. Вие ме питате за конкретни лекарства, предписани Ви от Вашият доктор. Ние тука не разбираме от фармацевтични лекарства (а се опасявам, че не само ние), така че не можем да Ви кажем нищо за тези лекарства и техните взаимодействия с минерали, витамини и други. Със сигурност, ако лекарствата съдържат токсични за организма субстанции, е много вероятно да бъдат уловени от диатомичната пръст и изкарани от тялото и по този начин диатомичната пръст би могла да ослаби действието на лекарствата. Мисля, че най-добре ще е да запитате лекуващият Ви лекар – той би трябвало да има опит и нужните знания. Задайте му въпроса дали хранителна добавка, доставяща на организма силиций може да има нежелани взаимодействия с лекарствата, които приемате. Поздрави!

   Изтриване
 52. Здравейте! Дъщеря ми има много бенки и не знам какво би могло да и помогне. Мислите ли, че диатомичната пръст ще и е от полза. И как според вас е по-добре я пие, след като се разтвори предварително от вечерта във вода или направо сутринта да я разбърка с вода. Благодаря, че сте толкова мили и отзивчиви!

  ОтговорИзтриване
 53. Здравейте. Има вероятност, че бенките имат връзка с някои микроорганизми, които не би трябвало да присъстват в нашите тела. Диатомичната пръст има за задача да помогне за отстраняване на различни паразити (в това число и тези микроскопични) и контрол върху тях. Мисля, че е по-добре да се пие диатомит веднага след разбъркване с вода. Ако имате желание, прочетете интересна информация за бенките на този адрес:https://ted.earthclinic.com/cures/moles.html
  Поздрави.

  ОтговорИзтриване
 54. Radka Ivanova - Здравейте!Нуждая се от вашата помощ всичко изчетох .... но проблема ми е следния -откриха ми ГЕРБ - тоест рефлукс гадна работа e това, на никой не го пожелавам няма никакъв ефект ат хапчета.Та ще помогнели тази пръст това е пареща болка която се връща каквото хапнеш по хранопровода. Благодаря ви предварително

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Здравейте, след следващия Ви коментар помествам отговор и на двата. Поздрави!

   Изтриване
 55. Здравейте ! Много неща изчетох но не срещнах тази пръст помага ли за Рефлукс -това е гадна болест на никой не го пожелавам ,за това ви моля да ми кажете ще ми помогне ли да зарежа всички лекарства и да започна с нея .Благодаря ви предварително !

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Здравейте,
   За ГЕРБ е препоръчително да приемате диатомична пръст, магнезий и селен. Терапията дава резултат след поне месец използване – при натуралните методи ефектът идва с времето. Магнезий най-добре да се използва под формата на магнезиев хлорид, с фармацевтично качество. Тази форма осигурява добре усвоим магнезий в йонна форма и необходими за организма хлорни йони, които нямат нищо общо с хлора, който е отровен. Магнезиев хлорид се използва вътрешно и външно – вътрешно се пие разреден във вода (3,34г магнезиев хлорид дневно минимум, приеман на малки дози през целия ден), а външно под формата на магнезиево олио за пръскане върху тялото (по възможност няколко пъти на ден и на големи участъци от тялото). При вътрешният прием е редно да бъде спазено правило, което важи и за други хранителни добавки, което означава: започване с по-малки дози и постепенно достигане до желаната. В този конкретен случай става въпрос за умерен слабителен ефект на магнезиев хлорид и затова е добре да се свиква постепенно към тази добавка. Селенът се пие според указанието на опаковката и се препоръчва да е 200 микрограма на ден.
   По въпроса с таблетките – не можем да вземем тази отговорност и да Ви дадем конкретен съвет. Най-вероятно, щом питате, обмисляте тази възможност, още повече, че написахте, че те не действат. Прочетете внимателно листовките и ако решите да ги откажете, можете да го правите постепенно. Пожелаваме Ви успех и ще чакаме вести! Поздрави!

   Изтриване
  2. При рефлукс помага много прием на омега 3 1000мг.Вижте този важен линк.Успех!http://www.puls.bg/forum/viewtopic.php?t=3721&start=615

   Изтриване
 56. Може ли да се пие диатомичната пръст непрекъснато?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Здравейте, диатомичната пръст може, а дори е препоръчително да се пие ежедневно. Тя е отличен източник на силиций за организма, а от друга страна разчиства тежки метали, токсини, паразити и други ненужни материи и вещества от тялото. Силицият е жизненонеобходим и нашите организми се нуждаят от него всекидневно. Поздрави!

   Изтриване
 57. Здравейте отново! Много Ви благодаря за отговора! Питам това, защото я пия от края на януари и съм изключително доволна за проблема, който имам. Но от 1 месец косата ми почна много да пада и не спира, и се чудя да не би да е някаква непоносимост към диатомичната пръст.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Здравейте, и аз когато започнах да пия диатомит, косата в един момент започна да ми пада доста по-усилено. После отшумя. Каква е причината – трудно е да се каже, може би тези косми са били за подмяна, вярвам че организма знае какво прави. Мога да Ви кажа, че сега косата ми е перфектна – гладка, блестяща и не пада почти въобще. Ако косопада има връзка с диатомичната пръст – това със сигурност не е нежелан страничен ефект, а по-скоро етап на регенерация на организма. Можете да почетете за магнезиевият хлорид, витамините от група Б (Б-комплекс), боракса и други витамини и минерали, чийто прием подобрява състоянието на косата и нейната здравина. Поздрави!

   Изтриване
  2. Отново Ви пиша, за да Ви споделя, че косата ми от няколко дена изобщо не пада, въпреки че не съм спирала диатомита! Но искам да уточня, че започнах да пия и витамини. Много съм благодарна за информацията, с която ни обогатявате!

   Изтриване
 58. Здравейте, започнах да пия минералната вода с добавена нерафинирана сол, както съветвате по-горе в коментарите. Въпросът ми е може ли солта да бъде добавена към 10-литровата бутилка вода, така че цялото семейство да пие в продължение на няколко дни или приготвената вода със сол трябва да се изконсумира за кратко време в рамките на деня?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Здравейте, разбира се че можете да приготвите 10 литрова бутилка вода със сол за цялото семейство, можете да я пиете в продължение на няколко дни, няма да и стане нищо - солта дезинфекцира. Солта допълнително спира евентуалното развитие на микроорганизми във водата, което означава, че отворената 10л бутилка вода ще се запази по-дълго свежа. Поздрави!

   Изтриване
 59. Здравейте, освен диатомичната пръст, бихте ли ми препоръчали качествени бори и мед , както и допълнителни суплементи в борбата с гъбички, патогенни бактерии и паразити. Предварително благодаря!

  ОтговорИзтриване
 60. Здравейте,
  Качествен бор за мен означава боракс и се надявам, че този, който се продава в аптеките е чист и може спокойно да се приема – поне аз така правя. Друг вариант би могъл да бъде боракс ЧЗА (чист за анализ) от някой магазин за химически реактиви (ЧЗА не означава „фармацевтично качество“ - такъв боракс може би никъде не се предлага).
  Трудно ми е да Ви препоръчам мед като качествена хранителна добавка. Аз не използвам мед като суплемент, понеже той колкото е необходим за правилното функциониране на организма, толкова е доста лесно достъпен в различни храни. При суплементиране с мед, а пренабрегване на цинк (който за разлика от медта е дефицитен в ежедневната ни диета), може да се получи неправилно разпределение на медта в организма, което означава, че присъства в тялото, но не там, където трябва. При подобна ситуация резултати от изследване на мед в организма могат да покажат ниски нива, а едновременно с това неправилно локализираната мед да бъде токсична и причина за някои страдания. Съжалявам, но не намирам много информация по този въпрос, а от неща, които успях да „изровя“, разбрах това, което написах. Не гарантирам, че е точно така. Може би, ако медта е важна за Вас, купете си една медна кана и сипвайте в нея чаша вода за през нощта, а на сутринта изпивайте водата. Това ми се струва лесно и доста безопасно.
  Допълнителните суплементи, за които попитахте, най-вероятно са неща, които биха могли да укрепват общото здраве. Пак да кажа, че не съм специалист, а само човек с някакъв личен опит. На няколко места в блога ни писах, какво приемам аз и моето семейство, а именно опита ни категорично „твърди“, че не грешим, като ежедневно приемаме: йод, селен, силиций, цинк, бор, магнезий, витамини Б-комплекс, витамин Ц, витамин A и Е, и витамин Д заедно с К. От време на време някоя опаковка с витамините може да свърши и минават няколко дена, докато набавим нова – тогава не ги пием. Всичките изброени неща са много важни за запазване и възстановяване на здравето, също така изключително ефективни за борба с всякакви паразити и при детоксикация на тялото.,
  Всеки месец, около пълнолуние, приготвям антипаразитна запарка от билки: кора дъб, зърнастец, пелин, вратига. Равни количества от тези билки (напр. по 100 гр. от всяка) се смесват. Вечер се залива 1 чаена лъжичка от сместа с 200 милилитра вряла вода. На сутринта билките се прецеждат и 100 мл от запарката се изпиват на гладно, а останалите 100 мл (след допълнително разреждане с вода) се използват за вагинален душ. Билките се използват 5-6 поредни дни и, според преценка, процедурата може да се повтаря след почивка. Редно е да се наблюдават реакциите, понеже се случват доста силни такива.
  Поздрави.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Респект и адмирации за блога! Моля Ви, Ирена, пишете, може ли да се приема диатомит след прекаран масивен инфаркт преди 7-8 г.Човекът взима по 1табл.аспирин вечер и 1 табл.за умерена хипертония (RR 150/90). Има поставен оттогава стенд.

   Изтриване
  2. Здравейте,
   Диатомичната пръст е източник на силиций, който е необходим за правилното функциониране на всичките органи и системи в организма. Силицият в голяма степен е отговорен за здравето на съединителната тъкан, следователно би трябвало положително да повлияе върху здравето на сърцето и кръвоносната система. Детоксикиращото и антипаразитно действие на ДП също е в полза при всякакви заболявания. Ако Вашият познат има желание да опита тази хранителна добавка, аз не виждам причина, която да го спре. Разбира се, трябва да започне внимателно, с малки дози, които постепенно да увеличава и да наблюдава евентуалните реакции. Такъв подход е желателен и при всички други добавки – никога не знаем докрай здравното ни състояние и понякога реакциите са по-силни от очакваните. Тези реакции не са „странични ефекти“, а това са реакции на организма спрямо оздравителния процес. Все пак, става дума за невинаги приятни усещания, които можем да контролираме с промени в дозировките на дадената добавка.
   Ако Вашият познат проявява интерес, може да се запознае с ролята на други минерали и витамини, които имат сериозно отношение към здравето на сърцето и кръвоносната система (за да не повтарям, става дума за неща, които изброих в отговора на предишния Ви въпрос).
   Понякога няма кой да поеме отговорността за нашето здраве и някои от нас решават сами да си станат лекар. Това, обаче, изисква доста старателно четене и старателно проверяване на прочетеното. Изборите трябва да бъдат съзнателни, защото отговорността е голяма.
   Поздрави.

   Изтриване
 61. Здравейте, помага ли диатомичната пръст помага ли за растеж на нова коса? Последните години бях под силен ежедневен стрес и ми окапа косата.. Опитах с медицинска козметика, билки, маски, витамини и др. Ефект няма и ми се отразява зле това положение, че не ми расте нова коса. На 44 г. съм и търся начин да ми поникне нова коса. Толкова силно искам да си върна косата, имах много, много гъста и здрава коса. На различни места прочетох, че ако космения фоликул е "умрял" реално няма възможност да поникне нова коса. Вярно ли е? Как да разбера дали е жив фоликула? Ходих по всякакви специалисти и нищо. С тази пръст има ли шанс да си върна косата? И колко време е необходимо да я пия, по каква схема? Бихте ли препоръчали и още нешо в добавка към нея? Моля за отговор с огромна надежда. Поздрави.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Здравейте.
   Съжалявам, че толкова силно преживявате Вашата загуба. Не, че косата Ви е без значение, но толкова често е оплешивяване при мъжете, че почти се приема това за нормално (не и от Вас). Също си имаме вкъщи мъж (на по-малко години от Вас), при който доста рано се забеляза загуба на косата - без одобрение от собственика й. Положението постепенно се влошаваше, докато не започнахме да се грижим за доставяне на нашите организми на дефицитните в днешно време минерали и витамини: силиций (диатомична пръст), магнезий (магнезиев хлорид), бор (от боракс), йод, селен, цинк; витамините A (бета каротин), В (комплекс), С, D (с адекватен прием на магнезий нивата на витамин D в организма значително се покачват) , E, K (в случай на суплементиране с витамин D). Постигнахме спиране на оплешивяването и заздравяване на косата, която ми се струва, че се сгъсти на засегнати от оплешивяването места. Проблемът не е решен изцяло, но нашият пациент не беше постоянен да изпробва някои от следните начини:
   - Мазане на скалпа с магнезиево олио,
   - Мазане на скалпа с Луголов разтвор,
   - Мазане на скалпа с ДМСО (тук се твърди, че след един месец се забелязва резултат).
   Тези средства не се изключват взаимно, може да се комбинира: сутрин едно, вечер друго, или както Ви е удобно.
   Ако са умрели фоликулите, тогава не може нищо да се направи. Но аз не вярвам те да са мъртви, въпреки, че не знам, по какъв начин би могло това да се провери.
   Пожелавам Ви успех.
   Поздрави, Ирена Рангелова.

   Изтриване

Информацията, представена в този сайт не трябва да се използва за поставяне на диагноза и назначаване на самолечение, нито да замества посещението при доктор!