Последвай ни във Facebook, за да си винаги в крак с новите ни публикации!

ЗАТВОРИ [X]

Здравните Ползи от Магнезиевия Хлорид! Почти всичко за магнезия!

Добиваният, чрез изпаряване на морска вода, магнезиев хлорид е много ценно химическо съединение, което подпомага здравето, повишава жизнеността, противопоставя се на стареенето, а също така лекува много болести и инфекции.Съдържание:

1.   ВЪВЕДЕНИЕ
2.   ПРОТИВОМИКРОБНО ДЕЙСТВИЕ НА МАГНЕЗИЕВИЯ ХЛОРИД
3.   МАГНЕЗИЙ ЗА НЕРВИТЕ
4.   МАГНЕЗИЙ ЗА СЪРЦЕТО
5.   МАГНЕЗИЙ ЗА ЗДРАВИ КОСТИ И ЗЪБИ
6.   РАК И НАПРЕДВАНЕ НА ВЪЗРАСТТА (СТАРЕЕНЕ)
7.   РАЗЛИЧНИ ФОРМИ НА МАГНЕЗИЯ
8.   МАГНЕЗИЙ ЗА ПОДМЛАДЯВАНЕ
9.   КОЛКО МАГНЕЗИЙ Е НУЖЕН? ДОЗИРОВКИ
10.   МАГНЕЗИЕВО ОЛИО
11. СИМПТОМИ ЗА НЕДОСТИГ И ПОВИШЕНА НУЖДА ОТ МАГНЕЗИЙ
12. ИЗТОЧНИЦИ НА МАГНЕЗИЙ
13. ВАЖНИ И ПОЛЕЗНИ ИНФОРМАЦИИ ОТ РАЗЛИЧНИ ИЗТОЧНИЦИ
14. МАГНЕЗИЙ ЗА СЪН
15. ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА АБСОРБИРАНЕТО НА МАГНЕЗИЯ
16. БИБЛИОГРАФИЯМъртво море
(http://mideastproject-israel.weebly.com/history.html)

 
ВЪВЕДЕНИЕ

Магнезият, взимайки под внимание неговото оздравително действие върху широк кръг от заболявания и способността му да подмладява напредващ във възрастта организъм, напълно заслужава да бъде наречен вълшебен минерал. Знаем, че:
 • играе основна роля в много ензимни реакции (над 300) – особено свързани с продукцията на клетъчна енергия
 • необходим е за поддържането на доброто състояние на мозъка и нервната система 
 • допринася за здрави зъби и кости
 • под формата на магнезиев хлорид е много добро средство за преборване на инфекции
 • магнезиевият хлорид е силно противовъзпалително средство
 • магнезият се намира главно в клетките; той активира много ензими и е необходим за метаболизма на въглехидратите, мазнините и аминокиселините - това е от съществено значение за функциите на мускулите
 • обикновено противодейства и регулира влиянието на калция

 ПРОТИВОМИКРОБНО ДЕЙСТВИЕ НА МАГНЕЗИЕВИЯ ХЛОРИД

Първият учен, който изследвал и оповестил антибиотичните свойства на магнезия, е френският хирург и професор по медицина Пиер Делбет (Pierre Delbet). (13)

Пиер Делбет (източник - Уикипедия)


През 1915 година, търсейки разтвор за промиване на раните на войниците, той открил, че обикновено използваните антисептици в действителност унищожават тъканите и задълбочават инфекциите, вместо да предпазват от тях. Във всички негови тестове магнезиевият хлорид дал най-добри резултати. Оказало се, че той е не само безопасен за тъканите, но също значително стимулира активността на левкоцитите и фагоцитозата (14) , а благодарение на това - унищожаването на болестотворните микроби.

Фагоцитоза  (източник - уикипедия)

По-късно д-р Делбет провел експерименти с вътрешно приложение на магнезиев хлорид и стигнал до извода, че това съединение силно стимулира имунната система. В неговите експерименти фагоцитозата нараствала до 333 процента. Това означава, че след приемането на магнезиев хлорид, същото количество бели кръвни телца унищожават над трикратно повече микроби, отколкото без него. Постепенно професор Делбет установил, че магнезиевият хлорид е ефективен при лечението на много болежки, в това число:
 • болести на храносмилателния тракт, като възпаление на дебелото черво и проблеми с жлъчката, болестта на Паркинсон;
 • акне, екземи, псориазис, брадавици и сърбеж по кожата;
 • импотентност, хипертрофия на простатата;
 • проблеми с централната нервна система и кръвообращението;
 • астма;
 • сенна треска;
 • уртикария;
 • анафилактични реакции. 

Допълнително, с приложението на магнезиев хлорид, ноктите и косата ставали по-здрави и по-силни, а жизнената енергия на пациентите се увеличавала.

Професор Делбет установил също, че магнезиевият хлорид много добре предпазва от рак и лекува предракови състояния - такива, като левкоплакия, хиперкератоза и хроничен мастит. Епидемиологични изследвания потвърждават, че в райони с богата на магнезий почва се наблюдават по-малко случаи на ракови заболявания, отколкото там, където съдържанието му в почвата е ниско.

Друг френски лекар, д-р А. Нуву (A. Neveu) (15), използвайки магнезиев хлорид, излекувал за два дена няколко пациента болни от дифтерит. Публикувал също резултати от лекуването на 15 случая на заболяване на Хайне-Медина (полио), които били излекувани за няколко дена, с тази забележка, че лечението е започнато веднага или скоро след началото на парализата. Д-р Нуву констатирал, че магнезиевият хлорид е ефективен в лечението на:

 • астма, бронхит, възпаление на белите дробове, емфизем;
 • възпаление на гърлото, възпаление на сливиците, пресипване;
 • обикновена настинка, грип;
 • коклюш, морбили, рубеола, заушка, скарлатина;
 • отравяния, гастроентерит;
 • циреи, абсцеси, възпалени рани от набождане, инфектирани рани;
 • възпаление на костния мозък.

В по-близко минало доктор Раул Вергини (Raul Vergini) и други потвърждават тези по-ранни резултати и прибавят към списъка с болести и състояния, поддаващи се на действието на магнезиевия хлорид, следните: остри астматични пристъпи, шок, тетанус, херпес, херпес зостер, остър и хроничен конюнктивит, оптичен неврит, ревматични заболявания, алергични заболявания и синдром на хронична умора. Забелязано е също положителното му влияние в лечението на рак. Във всички случаи магнезиевият хлорид давал по-добри резултати, отколкото другите съединения на магнезия.(16)

Магнезият е много важен за нормално функциониране на нервната и сърдечно-съдовата система, а също играе голяма роля в над 300 ензимни реакции и в производството на енергия. Марк Сиркъс твърди:

"Магнезият е най-важният минерал поддържащ правилното електрическо равновесие и осигуряващ несмутен метаболизъм в клетките. Магнезият е вторият най-често срещан в клетките и четвъртият най-често срещан катион в организма. Той е вътрешноклетъчен модулатор на електрическата активност на клетките. Неговият дефицит в организма означава катастрофа за живота на клетката, но този факт не е общоизвестен." (22)

Та нали на клетъчно ниво започва здравето и болестта? Сиркъс казва също: „без магнезий няма енергия и движение, въобще няма живот“.

 МАГНЕЗИЙ ЗА НЕРВИТЕ

Магнезият действа успокояващо на нервната система и заради това е често прилаган като приспивателно. Може да бъде използван също така за успокояване на раздразнени, прекомерно възбудени нерви. Особено помага при овладяване на епилептични атаки, конвулсии при бременни жени и тремор при алкохолиците. Нивото на магнезий при алкохолиците обикновено е ниско, което влошава техните проблеми със здравето. Когато нивото на магнезий е ниско, нервите губят контрол над мускулната активност, дишането и менталните процеси.

Нервно изтощение, тикове и гърчове, студени тръпки (втрисане), нервност, прекалена чувствителност, контракции на мускулите, безпокойство, страх, нерешителност, дезориентация и сърдечна аритмия – всички тези състояния отминават при увеличаване на приема на магнезий. Общ симптом при недостиг на магнезий е острата реакция на мускулите в отговор на неочакван силен звук. Рекламираните „таблетки за памет“ се състоят главно от магнезий.(17)

Използвайки високи дози магнезий, могат да се преборят много симптоми на Болестта на Паркинсон, да се предотврати треперенето, да се облекчи сковаността. При състояния на прееклампсия при бременните жени могат да се появят конвулсии, гадене, световъртеж и мигрени – тези състояния се лекуват в болниците с инфузии на магнезий.

Поради силния релаксиращ ефект, магнезият не само подобрява съня, но и облекчава мигрените и болките в главата.

Дори броят на самоубийствата има връзка с дефицита на магнезий: колкото по-ниско е нивото на магнезия в почвата и водата в някой район, толкова повече случаи на самоубийства се отбелязват там.(19)

Епилепсията се проявява при особено ниски нива на магнезий в кръвта, гръбначномозъчната течност и мозъка, предизвиквайки хиперактивност на определени райони на мозъка. Има много сведения за значително облекчаване или отминаване на епилепсия благодарение на попълване на магнезиевите липси в организма. В проба, обхващаща 30 епилептици, приема на 450мг магнезий дневно довел до овладяване на техните пристъпи. В други изследвания било установено, че колкото по-ниско е нивото на магнезий в кръвта, толкова по-остри са епилептичните пристъпи.

Магнезият действа най-добре в комбинация с витамин Б6 и цинк. При подходяща концентрация магнезият инхибира конвулсиите чрез ограничаване или забавяне на разпространението на електрически разряд от изолирана група мозъчни клетки към останалата част на мозъка. Изследвания върху животни показват, че дори началото на патологичната синхронизирана възбуда на мозъчните неврони, която инициира епилептичния припадък, може да бъде прекратена с помощта на магнезий.(20)

 МАГНЕЗИЙ ЗА СЪРЦЕТО

Адекватните нива на магнезий са от изключително значение за сърдечния мускул. При жертвите на е установено, че имат много ниски нива на магнезий при едновременно високи нива на калций в сърдечния мускул. При пациенти с исхемична болест на сърцето, които са били лекувани с големи количества магнезий, са наблюдавани по-добри резултати от тези с лекарствено лечение.

Магнезият разширява артериите на сърцето и понижава нивата на холестерола и на триглицеридите. Високите нива на калций, от друга страна, свиват артериите на сърцето (гладки мускули) и увеличават риска от сърдечни атаки. Калциевите отлагания по стените на артериите допринасят за развитието на атеросклероза. Артериите стават твърди и нееластични, като по този начин ограничават притока на кръв и причиняват високо кръвно налягане. В допълнение, тези нееластични кръвоносни съдове могат да предизвикат инсулт. Страните с най-високо съотношение калций:магнезий (високо ниво на калций и ниско ниво на магнезий) в почвата и водата имат най-висока заболеваемост от сърдечно-съдови заболявания. Челно място в списъка заема Австралия.

В целия свят приемът на магнезий е намален, а този на калция нараства, поради използването на торове с високо съдържание на калций и ниско съдържание на магнезий. При това, приемът на магнезий от храната ни постоянно намалява през последните петдесет години, докато използването на богати на калций торове и честотата на поява на сърдечно-съдови заболявания многократно се увеличават.

Диабетиците имат ниски нива на магнезий в тъканите. Те са предразположени към атеросклероза, мастна дегенерация на черния дроб и сърдечни болести. Често развиват проблеми с очите - ретинопатия. Диабетиците с най-ниски нива на магнезий страдат от най-тежка ретинопатия. Колкото по-ниско съдържание на магнезий има във водата, която пият диабетиците, толкова по-висок е процентът на смъртност от сърдечно-съдови заболявания. В едно американско проучване на смъртността поради диабет било установено, че тя е четири пъти по-висока в райони с ниски нива на магнезий във водата, в сравнение с райони с високи нива на магнезий във водата.

 МАГНЕЗИЙ ЗА ЗДРАВИ КОСТИ И ЗЪБИ

Медицинските власти поддържат мнението, че разпространените остеопороза и кариеси на зъбите в западните страни могат да бъдат предотвратени чрез увеличен прием на калций. Оказва се обаче, което доказват публикуваните научни изследвания, че всъщност процесът е точно обратен.(2) Сред популацията на Азия и Африка, където се консумират малки количества калций - около 300 милиграма дневно, остеопорозата е много рядко заболяване. В Африка, сред жените от племето Банту, които приемат дневно от 200 до 300 мг калций, има най-малко случаи на остеопороза в сравнение с останалия свят. В западните страни, при голяма консумация на млечни продукти, средното количество калций, приеман дневно е около 1000 мг. Колкото по-голям е приемът на калций, особено от млечни продукти от краве мляко (с изключение на маслото), толкова по-често се появява остеопороза.(3)

Д-р Луис Б. Барнет, ортопедичен хирург, практикувал в два окръга в САЩ, в които били налице много различни нива на минерални соли във водата и почвата. В окръг Далас в Тексас, при висока концентрация на калций и ниска концентрация на магнезий, остеопорозата и счупванията на бедрена кост били много чести, докато в окръга Хиърфорд в Тексас, при високо ниво на магнезий и ниско ниво на калций, такива случаи почти нямало. В окръг Далас съдържанието на магнезий в костите било 0,5%, докато в Хиърфорд 1,76%. При друго сравнение, съдържанието на магнезий в костите на хора, страдащи от остеопороза, било 0,62%, а на здравите – 1,26%.(4))

Същото важи за здравето на зъбите. Изследвания, проведени в Нова Зеландия показват, че зъбите, които не са склонни да образуват кариеси съдържат средно два пъти повече магнезий от тези, които са склонни. Средната концентрация на магнезий в костите е около 1%, в човешките зъби 1,5%, в слонските зъби 2% , а в зъбите на месоядните животни - дори 5%.

От гледна точка на издръжливостта на зъбите и костите, калция би трябвало да се третира като тебешир, а магнезия като супер-лепило. Магнезиевото супер-лепило свързва и превръща тебешира в перфектни зъби и кости.(5)

 РАК И НАПРЕДВАНЕ НА ВЪЗРАСТТА (СТАРЕЕНЕ)

Много изследвания показват повишена честота на заболявания от рак в райони с ниски нива на магнезий в почвата и питейната вода. В Египет нивото на заболяване от рак е само около 10% от това в Европа и Америка. В провинциалните райони е практически нулево. Основната разлика е изключително високия магнезиев прием  в тези свободни от ракови заболявания популации - 2.5 до 3 грама, т.е. десет пъти повече, отколкото в повечето западни страни (24).

Д-р Сийгър и д-р Будвиг в Германия показали, че ракът е резултат главно на дефектен енергиен метаболизъм в двигателите на клетките - митохондриите. Подобен спад в производството на енергия се наблюдава с напредване на възрастта.

По-голяма част от ензимите, участващи в производството на енергия, изискват магнезий. Една здрава клетка има високо ниво на съдържание на магнезий и ниско ниво на калций.

Как реагира организмът при прекалено високо ниво на калций? Складира го в тъканите, в клетките на телесните органи и системи, главно там, където е налична инфекция. Това води до калциране на стави, мускули, органи и жлези, като при последните това довежда до намаляване на продукцията на хормони. Калцирането на бъбреците пък води до необходимост от диализа, а калцирането на тъкани на гърдите, особено млечните канали, често бива лекувано с ненужна мастектомия и други инвазивни методи.

До 30% от енергията на клетките се използват за изпомпване на калция от клетките. Колкото по-високо е вътреклетъчното ниво на калция и, колкото е по-ниско вътреклетъчното ниво на магнезия, толкова по-трудно е за клетките да изпомпват калция. Резултатът е, че с ниски нива на магнезий, митохондриите постепенно се калцират и производството на енергия намалява. Може да се каже, че нашата биохимична възраст се определя от съотношението на магнезия и калция в нашите клетки.
източник: http://magnesiumandhealth.com/why-am-i-always-tired/


Тест със страдащи от Синдром на Хроничната Умора, показва, че магнезиевите добавки довеждат до по-добри нива на енергия.

Ние използваме нашите мускули като селективно ги свиваме. На биохимично ниво мускулната контракция се задейства от калциеви йони, нахлуващи в мускулните клетки. За да се отпусне мускула, калция се изпомпва обратно. Въпреки това, с напредване на възрастта, все повече и повече калций остава в мускулите, като в капан, и те в по-голяма или по-малка степен остават постоянно контрактирали, което води до увеличаване на напрежението и поява на спазми. Заедно с калцирането на ставите, това са причините за типичната схванатост и липса на гъвкавост при старостта. Колкото е по-висок приемът на калций в сравнение с магнезий, толкова по-бързо се калцираме и стареем. Повечето от излишния калций в диетата ни се озовава в нашите меки тъкани и около ставите, водейки до калциране с артритни деформации, атеросклероза, катаракта, камъни в бъбреците и сенилност. Д-р Seyle доказал експериментално, че биохимичният стрес може да доведе до патологично калциране на почти всеки орган. Колкото повече стрес, толкова повече калциране и по-бързо стареене.

 РАЗЛИЧНИ ФОРМИ НА МАГНЕЗИЯ

В допълнение към анти-микробните и имуностимулиращи свойства, както магнезия, така и хлорида имат и други важни функции в поддържането ни млади и здрави. Хлоридът е необходим за продукцията на големи количества стомашна киселина всеки ден и също така за стимулирането на ензимите за храносмилане на скорбялата. Магнезият е подмладяващ минерал и предотвратява калцирането на органите и тъканите, което е характерно за свързаната с остаряването дегенерация на телата. Затова магнезиевия хлорид е най-подходящ за суплементиране. Използването на други видове магнезиеви соли, вместо магнезиев хлорид, е по-малко благоприятно, тъй като те трябва, така или иначе, да бъдат превърнати в магнезиев хлорид в организма. Можем да използваме магнезий под формата на оксид или карбонат, но за да го усвоим, трябва да произведем допълнителна солна киселина. Много хора, особено с хронични заболявания, които отчаяно се нуждаят от повече магнезий, не могат да произвеждат достатъчно солна киселина (в стомашните сокове) и поради това не могат да абсорбират оксидната или карбонатната форма на магнезий. Английската сол (Епсом) е магнезиев сулфат. Той е разтворим, но не се абсорбира добре и действа главно като слабително. Хелатирания магнезий е много по-скъп и не доставя благоприятния принос на хлоридните йони. Магнезиевия оротат е много скъп в сравнение с количеството магнезий, което осигурява. Както на оротатите, така и на хелатите изглежда им липсва потенциала за борба с инфекциите, с които разполага магнезиевият хлорид.

 МАГНЕЗИЙ ЗА ПОДМЛАДЯВАНЕ

Калцият и магнезият имат противоположно влияние върху човешкия организъм.
Магнезият е в състояние да обърне свързаните с възрастта дегенеративни калцирания на структурите на нашето тяло и по този начин да допринесе за неговото подмладяване. Младите жени, децата и, което е най-важното, бебетата имат много мека конструкция на тялото и гладка кожа при наличието на ниско ниво на калций (в сравнение с нивата при възрастните хора – б. пр.) и високо ниво на магнезий в клетките и меките тъкани.
С възрастта ставаме все по-сковани – най-изразно се наблюдава това при възрастни мъже и жени след менопауза. Артериите се втвърдяват чак до стадий на атеросклероза; опорно-двигателната система се калцира, стига се до скованост поради срастването  на прешлените на гръбначния стълб и ставите; бъбреците и останалите органи и жлези са подложени на все по-голямо калциране и втвърдяване - образуват се камъни, калцирането предизвиква катаракта в очите, дори кожата се втвърдява, става нееластична и набръчкана. По този начин калцият се нарежда в отбора на кислорода и свободните радикали, докато магнезият действа заедно с водорода и антиоксидантите поддържа еластичността на телесните структури.

Подмладяването чрез прием на повече магнезий е бавен процес, главно поради това, че количеството магнезий, което можем да поемем е ограничено, заради неговото слабително действие. Не всички хора реагират така след приема на магнезиев хлорид, но ако това се случва, проблемът може да бъде решен с приема на по-малки дози и постепенното им увеличаване до желаната доза. Друг проблем е, че спастичните мускули се характеризират с ниска циркулация на кръв и лимфа, което затруднява разтварянето на погълнатия магнезий и изплакването на калциранията от тъканите и ставите. Mожем значително да ускорим процеса на подмладяване чрез увеличаване на циркулацията в постоянно схванатите мускули с дълбок масаж на тъканите, редуване на топъл и студен душ, упражнения за релаксация, лапи и втриване на магнезиев хлорид.

 КОЛКО МАГНЕЗИЙ Е НУЖЕН?

Магнезиевият хлорид хексахидрат съдържа около 120 мг магнезий на грам или 200 мг на пълна чаена лъжичка от по-долу описания разтвор (50 гр магнезиев хлорид в 150 мл вода).

Разтворен във вода, магнезиевият хлорид има слаб, горчиво-солен вкус и леко слабително действие. За подобряване или поддръжка на здравето се използва до 600 мг магнезий дневно в разделени дози. При повишено кръвно налягане, калцирания и други симптоми на недостиг на магнезий може да се използват 600 мг орално, като допълнение към трансдермалното прилагане на магнезиево олио за артритна или мускулна релаксация.

За ежедневна употреба е по-удобно да се разтвори магнезиевия хлорид във вода. Може да се разтворят 10 леко заоблени чаени лъжички от кристалите в среден размер чаша вода или, по-точно, 50 грама в 150 мл вода. Една чаена лъжичка от този разтвор три пъти дневно с вода осигурява дневен прием от около 600 мг магнезий. Алтернативен вариант е разреждането на магнезиевия разтвор в малка бутилка с вода (напр. 2 ч.л. в 500 мл вода, доставящи 400 мг елементен магнезий), която да се изпие равномерно, в рамките на деня. Докато при някои условия може да е полезно да се вземе по-голямо количество, трябва да бъдете внимателни, тъй като това може да предизвика слабителен ефект.

Някои хора се оплакват от вкуса на магнезиевия хлорид. Най-често това се дължи на приемането на прекалено висока доза или твърде концентриран разтвор. Хората с много чувствителни вкусови рецептори могат да започнат с приема на малки количества магнезиев хлорид, добавен към вода и да увеличават дозите постепенно. Можете да започнете да добавяте по една капка в чаша вода. Ако това е наред, следващия път добавете две капки, а след това - три и т.н.. Ако вкусът стане неприятен, върнете се временно на предпоследната доза, а след седмица или две започнете да добавяте допълнителни капки, докато стигнете до желаната доза.

Същият разтвор може да бъде използван под формата на лапа върху тумори и инфектирани, възпалени, болезнени, твърди или калцирани стави, мускули, сраствания или съединителна тъкан.

Също така, отличен резултат дава използването на слаб разтвор на магнезиев хлорид за разтриване на гърба и цялото тяло, за отпускане на всички напрегнати мускули и дори за подмладяване на кожата. Ако имате чувствителна кожа, може да използвате в по-разредена форма.
 • За рани често се използва 4% разтвор, което е 4 грама или една плоска чаена лъжичка магнезиев хлорид, разтворена в 100 мл (малка чаша) вода.
 • За остри инфекции се разтварят 40 гр или 10 плоски чаени лъжички магнезиев хлорид в 1 литър вода. За деца обикновено се използва малка чаша (125 мл) на всеки 6 часа. Възрастните могат да приемат тази доза на всеки 3 часа, или дори по-често, до поява на диария, след което се намалява приема на поддържащо ниво точно под нивото на дозата, предизвикваща диария, чак до преминаване на инфекцията.
За обща релаксация, както и за болки в гърба, артритни или мускулни болки и скованост може да се използва магнезиев хлорид, добавен в гореща вана (с добавянето на до 1 кг магнезиеви соли) или във ваничка за накисване на стъпалата.

Също така, силно затоплена, опакована в платнен плик магнезиева сол може да се използва като компрес при скованост или болезненост на мускули и стави. Поддържайте топлината в продължение на 1-2 часа с помощта на бутилка с гореща вода (при нужда я сменяйте).

източник: Glutenfreelifesaver.blogg.no

Магнезиевият хлорид няма изразено слабително действие - магнезиевият сулфат (английска сол) и магнезиевият цитрат са много по-подходящи, ако се цели такъв ефект.

Обикновено една добра диета трябва да осигури всички необходими витамини и минерали, но в днешно време е много трудно да се намери пълноценна храна и затова често се налага използването на хранителни добавки. Някои лекарства, като диуретиците, могат да причинят недостиг на магнезий. Ако имате съмнения, консултирайте се с квалифициран здравен специалист.

 МАГНЕЗИЕВО ОЛИО (1)

Магнезиевото олио е концентриран разтвор на магнезиев хлорид във вода.

Магнезиевото олио се нарича така, поради деликатното, мазно чувство при нанасянето му върху кожата.

То се абсорбира през кожата относително лесно и поради това е ефективно средство за отпускане на напрегнатите мускули и подобряване на артритни ставни проблеми. Особено подходящо е при болки в кръста. Освен за втриване в кожата, можете да използвате горещи компреси с кърпи, напоени с магнезиево олио.Една отлична книга за външното използване на магнезиево олио е написана от Марк Сиркъс – „Transdermal Magnesium Therapy: A New Modality for the Maintenance of Health”. Там авторът пише: "Разтворът на магнезиев хлорид е не само безопасен за тъканите, а също има голямо влияние върху левкоцитозата, благодарение на което е перфектно средство за лекуване на външни рани." (12)

При перорален прием е необходимо допълнително разреждане на олиото с вода, но за трансдермално приложение е добро концентрираното магнезиево олио, а именно: 1 обемна част магнезиев хлорид хексахидрат се разтваря в 1 обемна част предварително подгрята вода.

Трябва все пак да се внимава при деликатна кожа, понеже магнезиевото олио може да причинява преминаващо, неприятно чувство за щипане. В този случай е най-добре да се разреди с вода до концентрация, която не предизвиква дискомфорт. Ако се втрива разредено магнезиево олио, кожата с течение на времето ще го поеме изцяло, а при концентрираното върху кожата може да остане лепкав слой, който можете да измиете с вода след известно време, ако пречи.

При много болежки, такива като артрит или други форми на схванатост и болка, е добре засегнатата област да се намаже с магнезиево олио и да се увие за през нощта с нещо, което запазва топлината.

Вместо да се използва в концентриран вариант или горещо, абсорбцията на магнезиевото олио през кожата може да бъде значително увеличена чрез смесването му с ДМСО (DMSO) - органичен разтворител с антиоксидантни свойства. Може да се смесят равни части магнезиево олио и 70%-100% разтвор на ДМСО и получената течност да се прилага върху проблемните зони. За лечение на по-големи участъци от кожата може да се използват съставки в много по-разредена форма. За допълнително освежаване на кожата можете да добавите малко глицерин и / или натриев аскорбат.
Важно е да не се използва промишлен клас ДМСО, а по-скоро с фармацевтично качество или лабораторен реагент. Стъклените бутилки са за предпочитане, но HDPE (# 2) контейнери обикновено се считат за безопасни. Дори ДМСО с качество за анализ се съхранява в HDPE контейнери и е безопасно за работа с клетъчни култури.

ВНИМАНИЕ: Суплементацията с магнезий трябва да се избягва от хора със сериозни проблеми с бъбреците (тези, които са на диализа поради тежка бъбречна недостатъчност).
Винаги се консултирайте с Вашия лекар и проверявайте Вашето здравословно състояние. 

 СИМПТОМИ ЗА НЕДОСТИГ И ПОВИШЕНА НУЖДА ОТ МАГНЕЗИЙ

За съжаление не е лесно да се диагностицира магнезиевият дефицит на клетъчно ниво, където е най-важен, тъй като серумните нива на магнезий нямат връзка с мускулните или клетъчните нива на магнезий. Вместо да се опитвате да си направите трудния анализ на нивото на магнезий в тъканите, за да разберете дали Вашите здравни проблеми се дължат на ниските нива на магнезий, много по-лесно и по-ефективно ще е да приемате повече магнезий и да наблюдавате какво се променя.

Изследователи от Института Пастьор в Лил (Lille Pasteur Institute) открили в проспективно изследване сред над 4000 мъже, с проследяване в продължение на повече от 18 години, че високите нива на магнезий са свързани с 50% намаляване на смъртността от ракови заболявания и намаление с 40% на сърдечно-съдовата и всички други видове смъртност. (23)

Някои ранни признаци на недостиг на магнезий са: загуба на апетит, гадене, повръщане, умора и слабост.
Повишен дефицит може да се прояви като: скованост, изтръпване, мускулни контракции и спазми, гърчове, личностни промени, нарушения на сърдечния ритъм и коронарни спазми. Тежкия дефицит на магнезий е причина за ниски нива на калий в кръвта (хипокалиемия).

По-конкретно, магнезиевият дефицит може да има следните проявления:
 • КРЪВООБРЪЩЕНИЕ: стенокардия, атеросклероза, високо кръвно налягане, висок холестерол, сърдечни инфаркти, инсулти, тахикардия (учестен пулс), тромбоза.
 • ХРАНОСМИЛАТЕЛНА СИСТЕМА: колики, запек, хронична диария, малабсорбция, панкреатит (възпаление на панкреаса).
 • МУСКУЛИ: болки в гърба, конвулсии, спазми, повишена възбудимост/нервност, изтръпване, нистагъм (бързи очни движения), спазми, напрегнати/стегнати мускули, изтръпване, тремор.
 • НЕРВНА СИСТЕМА: апатия, обърканост, депресия, дезориентация, епилепсия, халюцинации, раздразнителност, психични заболявания, множествена склероза, нервност, неврит, параноя, болест на Паркинсон, слаба памет, сенилност.
 • ОБЩО: диабет, алкохолизъм, артрит, телесни миризми, счупени кости, калцификация в който и да е орган, рак, Синдром на Хроничната Умора, диабет, еклампсия, главоболие, инфекции и възпаления, цироза на черния дроб, лупус еритематозус, мигрени, старост, проблеми с простатата, рахит, ригидност - психическа и физическа, набръчкана и груба кожа, скованост, формиране на камъни в жлъчния мехур или бъбреците, свръхактивност на щитовидната жлеза.

 ИЗТОЧНИЦИ НА МАГНЕЗИЙ

Магнезият е главният минерал в хлорофила, който е с подобна на хемоглобина протеинова структура. Добри източници на магнезий са: свежо изстискан сок от трева (например пшенична трева, ечемичена трева) и прах от житни треви, зеленчукови сокове, водорасли (келп), морска вода, морски дарове, зелени листа, меласа, накиснати ядки, семена с високо съдържание на мазнини и кълнове. 
10 храни богати на магнезий:
 • Банани - 32 мг на порция
 • Боб - 70 мг на 1 чаша
 • Спанак - 157 мг на 1 чаша варен зеленчук  (повечето листни зеленчуци като кале или манголд съдържат високи нива на магнезий, които са лесни за добавяне в диетата.)
 • Овесена каша - 57 мг на 1 чаша варен овес
 • Скумрия - 82 мг
 • Грах- 48 мг на 1 чаша
 • Кафяв ориз-84 мг на порция
 • Авокадо - 58 мг на 1 авокадо
 • Броколи - 51 мг в 1/2 чаша варен зеленчук
 • Киноа - 118 мг в 1/2 чаша


Съдържанието на магнезий в храната ни се понижило значително вследствие на използването на неорганични торове, които доставят прекомерно количество калций и поради това, че съвременната медицинска система прекалява с подчертаването на нуждата на организма ни от калций, пренебрегвайки магнезия.


Препоръчителната дневна доза магнезий за възрастни 340 - 410 мг. В някои сезони, а понякога и поради други причини, нямаме достъп до продукти с високо съдържание на магнезий. Освен това от тях не можем да направим магнезиево олио или компрес, нито да си ги разтворим във ваната. През зимния сезон и при необходимост от компенсиране на натрупани липси е най-добре да си набавим качествена магнезиева хранителна добавка. Най-добре във водно разтворима форма и без добавени други вещества.
 ВАЖНИ И ПОЛЕЗНИ ИНФОРМАЦИИ ОТ РАЗЛИЧНИ ИЗТОЧНИЦИ

 • Сред първите органи, които се калцират, са яйчниците, което води до предменструално напрежение. След започване на прием на големи дози магнезий, предменструалните симптоми изчезват или отслабват, а жените се чувстват и изглеждат доста по-млади. Повечето споделят, че са отслабнали, имат увеличена енергия, чувстват се по-малко подтиснати, а сексът им доставя повече удоволствие отколкото преди това.
 • За мъжете магнезият е полезен при проблеми с хипертрофия на простатата. Симптомите изчезват след известен период на суплементиране с магнезиев хлорид. (21) 
 • Повишеният прием на магнезий е ефективен начин за предотвратяване на образуването или за разтваряне на съществуващите камъни в бъбреците и в жлъчния мехур, като за последното най-добри резултати дава комбинацията с прием на високи дози лецитин. 
 • Активирането на храносмилателните ензими и производството на жлъчка, както и помощта при възстановяването на здравословната чревна флора са фактори, които правят магнезиевия хлорид толкова полезен за нормализиране на храносмилателните ни процеси, намаляване на храносмилателния дискомфорт, елиминиране на подуванията на корема и неприятните миризми на изпражненията. Това е в съответствие с намаляването на всички неприятни телесни миризми, включително под мишниците и на стъпалата.
 • Професор Делбет рутинно подавал разтвор на магнезиев хлорид на пациенти с инфекции и няколко дни преди планирана хирургична намеса. Бил много учуден, когато много от тях изпитали еуфория и прилив на енергия.
 • Според някои данни, магнезиевият хлорид действа по ефикасен начин върху вируса на тетанус и предизвиканите от него последици в организма. Изглежда, че даже предпазва от последиците от ухапване от змия. Морски свинчета не умирали след инжектиране на доза змийска отрова, която в нормални условия е фатална, а заек, който получил разтвор на магнезиев хлорид, преживял ухапване от отровна змия.
 • Освен, че е най-важния минерал в процеса на клетъчно производството на енергия, магнезият също така е необходим за превръщане на приетите В-витамини в метаболитно активни. 
 • Магнезият е от съществено значение за синтеза на нуклеинови киселини, за реализиране на клетъчното делене, за синтеза на ДНК и РНК в генетичния материал, за синтеза на протеини и мастни киселини.
 • Магнезиевият хлорид се произвежда чрез изпаряване на солена морска вода. В суха форма магнезиевия хлорид се предлага на пазара под формата на бели хигроскопични люспи или прах, хидратиран с шест молекули вода (хексахидрат).
 • Увеличена консумация на магнезий предотвратява образуването и помага за разтварянето на бъбречните и жлъчните камъни. 
 • Барбара Бурк: „Ще споделя още част от моя личен клиничен опит с магнезиевото олио. Лекувах пациентка с диета и хранителни добавки. Едновременно с това тя намали количеството приемани антидепресанти. Състоянието й значително се подобри, но все още имаше проблеми с безсънието. Когато започна всяка вечер да прави релаксиращи упражнения и водни бани на краката с добавено магнезиево олио, тя започна да заспива с краката в легена! Друга пациентка, след използването на магнезиево олио, за първи път преспа цяла нощ, без да се буди от крампи в краката. Приемаше също така магнезиев хлорид орално. 
 • Магнезиевото олио отлично се справя с последиците от слънчево изгаряне върху кожата.

 МАГНЕЗИЙ ЗА СЪН


Сънят при дефицит на магнезий е нарушен, неспокоен с чести събуждания.

Не всички форми на магнезия имат една и съща ефективност върху подобряването на съня. В изследванията на повече от 200 пациента д-р В. Дейвис (W. Davis) използвал магнезиев хлорид като средство срещу безсъние. Според него сънят се индуцира мигновено и не се нарушава – 99 процента от пациентите след пробуждане не чувствали обичайното чувство на умора. Освен това изчезнали появяващите се през деня безпокойство и напрежение.(18)

 ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА АБСОРБИРАНЕТО НА МАГНЕЗИЯ

 • Решението на проблемите с калцирането е намаляването на нивото на калция в кръвта чрез високо ниво на суплементиране с магнезий. От друга страна ненужните количества магнезий са бързо изхвърляни от организма с урината. Така че, за да се удържи калция в костите и зъбите, а не в ставите и меките тъкани, трябва постоянно да се доставя магнезий.
 • Магнезиевият хлорид доставя едновременно магнезиеви и хлоридни йони, които са нужни за стимулиране на активността на храносмилателните ензими и продукцията на солна киселина в стомаха. 
 • Когато плодовете и зеленчуците са отглеждани в земя, богата на минерални соли, тогава и те са с високо съдържание на минерали, включително магнезий.
 • Нивото на абсорбция на магнезия е обратно пропорционално на приетото количество магнезий. Магнезият се абсорбира от организма главно в илеума (хълбочно черво - последната част на тънките черва, достига до началото на дебелото черво).
 • Когато консумираме 400 мг магнезий, еднократно, абсорбираме едва около 50 процента от това количество, но когато консумираме по-ниски еднократни дози, можем да абсорбираме дори 75 процента. Абсорбцията значително се понижава при еднократна консумация на над 200 мг елементен магнезий, затова е важно дневния прием да бъде разделен на по-малки дози през целия ден.
 • Когато се борим с такива състояния като стрес, стареене, сърдечно-съдови проблеми и признаци на калциране, много лекари препоръчват доза до 1000 мг елементен магнезий (две равни чаени лъжички кристали магнезиев хлорид хексахидрат). 
 • Абсорбирането на магнезий в червата намалява с възрастта и при наличието на стомашно-чревни проблеми (особено при дисбиоза (7) предизвикана от антибиотици и други фармацевтични лекарства). Прекомерното отделяне на магнезий с урината може също да е нежелана реакция от някои лекарства. (8) 
 • Резултати от изследвания, публикувани през 2005 доказват, че две трети от Американците не консумират дори минималната доза по RDI, а 19 процента приема по-малко от половината. (9)
 • За да се попълни дефицита на магнезий и да се възстанови нормалното ниво на вътрешноклетъчния магнезий, при орален прием са нужни поне 3 месеца или повече, а според д-р Норми Шили (Normy Shealy) този процес може да заеме дори година. (10)

____________________________________________________________________________________

Walter Last е пенсиониран биохимик и химик, който е работил в медицинските факултети на много немски университети, в Био-научни лаборатории в САЩ, а по-късно като диетолог и терапевт, практикуващ естествени методи за лечение в Нова Зеландия и Австралия. Той е автор на множество здравни статии, публикувани в различни списания, както и на няколко книги Интересуващите се от допълнителна информация могат да посетят страницата на д-р Ласт: http://www.health-science-spirit.com
____________________________________________________________________________________


Други статии на тема магнезий, с които си заслужава да се запознаете:
1. Магнезиев Хлорид Здравна Академия
2. Магнезият като Стимулант на Имунната Система
3. Магнезият Лекува Депресии
4. Как Лесно и Ефикасно да Попълним Липсите на Магнезий в Организма
5. Как да си Направим Магнезиево Олио в Домашни Условия
6. Магнезиево Олио – Ефективен и Полезен Дезодорант
7. Рецепта за Домашен Магнезиев Крем
8. СИМПТОМИ ЗА НЕДОСТИГ И ПОВИШЕНА НУЖДА ОТ МАГНЕЗИЙ
9.  МАГНЕЗИЙ - Минералът на стреса
10. Магнезий за здрави кости и зъби
11. Магнезий и диабет
12. Здравните Ползи от Магнезиевия Хлорид! Почти всичко за магнезия!
 БИБЛИОГРАФИЯ

(1) „Magnesium oil”, Walter Last: www.health-science-spirit.com/MagOil.htm
(2) Otto Cargue, "Vital Facts about Foods" (Важни факти на тема хранене). 1933; цитирана в: J.I. Rodale, Magnesium, the Nutrient that could Change your Life (Магнезий – добавката, която може да промени твоя живот), Pyramid Books, Ню Йорк, 1968; виж също „Excessive Calcium causes Osteoporosis” („Прекомерното количество калций води до остеопороза ”) публикувана на адрес: http://www.enerex.ca/articles/excessive_calcium_causes_osteoporosis.htm; Mark Sircus, Magnesium and Calcium (Магнезий и Калций), http://www.life-enthusiast.com/index/Articles/Sircus/Magnesium_and_Calcium .
(3) Anne Karpf, „Dairy Monsters” („Млечното чудовище”). The Guardian, Англия, 13.12.2003, http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/2003/dec/13/foodanddrink.weekend
(4) J.I. Rodale, "Magnesium, the Nutrient that could Change your Life" (Магнезий – добавката, която може да промени твоя живот), Pyramid Books, Ню Йорк, 1968, раздел 15, адрес: http://www.mgwater.com/rod15.shtml .
(5) Също там.
(6) Лична кореспонденция на Барбара Бурк с Уолтър Ласт, април 2008г.
(7) Състояние, в което еубиотичното равновесие на микрофлората е нарушено. Благодарение на еубиозата тъканите могат правилно да се регенерират а вътрешните органи правилно да функционират. От медицинска гледна точка от особено значение е чревната микрофлора, тя контролира храносмилателните процеси и металболизма. Ако остане в състояние на еубиоза, нашия метаболизъм и регенерационните процеси протичат правилно, което спира процеса на стареене, а впоследствие води до дълговечност – бележка на преводача
(8) http://ods.od.nih.gov/factsheets/magnesium.asp
(9) D. King i inni, „Dietary Magnesium and C-reactive Protein Levels”,J. Am. Coli. Nutr., юни 2005, 24(3): 166-171.
(10) Mark Sircus, "Transdermal Magnesium Therapy" (Трансдермална терапия с магнезий), Phaelos Books, Chandler, Arizona, USA, 2006, стр. 199; виж: http://magnesiumforlife.com/ lub http://magnesiumforlife.com/the-book/.
(11) Рапорт относно Минералите DMR-2378 от септември 2004 година разработен от CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) поместен на адрес: http://enrims.dwlbc.sa.gov.au/cnrm/files/cnrm_mdbcapp2.pdf.
(12) Mark Sircus, "Transdermal Magnesiuм Therapy", стр. 186.
(13) Доктор R.Vergini, „Magnesium Chloride in Acute and Chronic Diseases“, http://www.mgwater.com/vergini.shtml или http://www.industryinet.com/~ruby/magnesium_chloride.html.
(14) Фагоцитозата (от старогръцки: φαγεῖν – „ям“) представлява поглъщане на даден обект от клетката чрез вдлъбване на нейната мембрана и обгръщането му с нея. Така обектът попада в цитоплазмата на клетката и там се подлага на вътреклетъчно смилане. Фагоцитоза извършват белите кръвни телца, поглъщайки вредните за организма бактерии – това е много важен за имунната система процес. – Wikipedia, бележка на преводача
(15) Raul Vergini, M.D., „Magnesium Chloride in Acute and Chronic Diseases“
(16) както в (15)
(17) J.I. Rodale, "Magnesium, the Nutrient...", раздел 6, поместен на адрес: http://www.mgwater.com/rod06.shtml.
(18) W. Davis, F. Ziady, „The Role of Magnesium in Sleep” („Ролята на магнезия за съня”), Montreal Symposium 1976, цитиран на адрес: http://www.nutritionbreakthroughs.com/html/insomnia__natural_minerals_for.html, виж също: http://www.medicalnewstoday.com/articles/70832.php.
(19) J.I. Rodale, "Magnesium, the Nutrient...", раздел 19, поместен на адрес: http://www.mgwater.com/rod19.shtml
(20) J.I. Rodale, "Magnesium, the Nutrient...", раздел 7 поместен на адрес: http://www.mgwater.com/rod07.shtml.
(21) Sam Biser (pod. red.), „Special Report on Aging”, Health Discoveries Newsletter, The Lafayette Institute for Basic Research, 1988.
(22) http://www.health-science-spirit.com/magnesiumchloride.html Оригинално заглавие: „Magnesium Chloride for Health and Rejuvenation”, Walter Last (Nexus, vol. 15, nr 6)
(23) "Zinc, Copper and Magnesium and Risks for All-Cause Cancer, and Cardiovascular Mortality" Epidemiology, Vol. 17, No. 3, May 2006, epidem.com
(24) Dr. P. Schrumpf-Pierron, "On the Cause Of the Rarity of Cancer in Egypt", Bulletin of the Academy of Medicine, and the Bulletin of the French Association for the Study of Cancer, 1931
(25) http://www.hyperhealth.com/

0 komentarze:

Публикуване на коментар

Информацията, представена в този сайт не трябва да се използва за поставяне на диагноза и назначаване на самолечение, нито да замества посещението при доктор!